Persbericht

Jaap van Lagen ondanks uitval derde in kampioenschap Sebastiaan Bleekemolen beste Nederlander tijdens Porsche Supercup op Monza

Monza (I), 12 september 2010 - Sebastiaan Bleekemolen is op het Grand Prix circuit van Monza als achtste en daarmee beste Nederlander gefinisht. De Aevitae Bleekemolen Racing-coureur kon de snelheid van de kopgroep prima volgen en reed een foutloze race. Jeroen Bleekemolen ging na vier ronden aan de leiding in de race, maar kreeg een discutabele straf opgelegd van de wedstrijdleiding. Hij viel daardoor ver terug en zag zijn kans op een mooie eindklassering in rook opgaan. Jaap van Lagen werd al in de eerste bocht uitgeschakeld, maar kon desondanks zijn derde plaats in het klassement behouden. Ook Robert van den Berg zag het zwart-wit geblokt helaas niet.

De competitie in de Porsche Supercup is dit jaar enorm sterk. Dat werd eens temeer duidelijk toen tijdens de kwalificatie liefst 17 van de 32 deelnemers binnen een seconde van de poletijd kwalificeerden. Sebastiaan Bleekemolen was slechts 0.663 sec. langzamer dan Nick Tandy die de polepostition pakte. Toch betekende dat voor hem dat hij vanaf een elfde plek van start moest gaan. Sebastiaan was toch tevreden: "Het ging echt super, de auto was perfect en ik voelde dat ik mee kon doen om topposities. Mijn tijd was op zich ook prima, maar in dit veld betekent een paar tienden van een seconde direct een aantal posities." Jaap van Lagen noteerde een zevende tijd. "Ik sta derde in het klassement en wanneer ik binnen de top tien finish kan ik die positie zeker veiligstellen, dat is dus mijn doel."

Afwachten
Die doelstelling van Van Lagen werd al direct in de eerste raceronde de grond in geboord. "In de eerste bocht ging Jan Seyffarth te hard over de kerbstones. Hij kwam met twee wielen omhoog en belande op mijn achterwiel, waardoor mijn wielophanging direct afbrak. Daarmee was mijn race over en moest ik afwachten wat mijn concurrenten zouden doen."

Vier posities gewonnen
Voor Sebastiaan Bleekemolen begon de race beter. Na een goede start kwam hij in de eerste bocht achter Jaap van Lagen terecht. "Ik zag dat Jaap in de problemen zat en kon niet anders doen dan links langs de chicane sturen. Zo lag ik in de eerste ronde al op de zevende plaats en had ik dus al vier posities gewonnen."

Klein tikje bepaalt
Jeroen Bleekemolen zat, gestart vanaf een vierde positie, al in de eerste ronde koploper Nick Tandy op de hielen. In de vierde ronde kon hij net voor de chicane zijn Porsche zelfs naast de Brit zetten en leek hij de koppositie te kunnen overnemen. Tandy gaf hem echter een klein tikje, waardoor Jeroen links langs de chicane moest sturen. Jeroen kwam voor Tandy weer op de baan.

Belachelijke straf
Jeroen was furieus over de beslissing van de wedstrijdleiding: "Ik twijfelde even of ik hem zijn positie weer moest teruggeven en ging van het gas af. Maar dat deed hij ook, zodat ik voor hem bleef rijden. Eigenlijk vond ik zelf ook dat hij me ernaast had gezet en dus ben ik doorgereden, ervan overtuigt dat ik na de race altijd via mijn data kon aantonen dat ik gelijk had. Maar helaas besloot de wedstrijdleiding mij toch een Drive through penalty te geven. Een belachelijke straf, want nu viel ik terug naar de 22e plek en bovendien is mijn derde plek in het klassement nu een zevende plek geworden. Erg jammer natuurlijk. Ik heb nog lang met de wedstrijdleiding na zitten praten over het effect van hun straf, maar er is natuurlijk niets meer aan te doen nu."

Gelukkig
Sebastiaan Bleekemolen had het ondertussen juist wel enorm naar zijn zin. "Ik reed dezelfde tijden als de top drie en had mooie gevechten met Jan Seyffarth en Nicolas Armindo. Ook Patrick Huisman zat de laatste ronden op mijn bumper, maar ik kon de meervoudig Porsche Supercup kampioen gelukkig achter me houden." Sebastiaan kwam als achtste over de finish en besloot daarmee een seizoen dat niet helemaal geworden is wat hij ervan gehoopt had. "Aan mijn snelheid lag het niet, maar ik ben er dit seizoen 4 keer af gereden. Maar op dit moment ben ik gelukkig met mijn prestatie van vandaag."

Geen krasje
Ook Jaap van Lagen zag tot zijn geruststelling dat hij zijn derde positie in het eindklassement kon behouden, al moet hij die wel delen met Norbert Siedler. "Als je bedenkt dat ik de eerste twee races gemist heb en toch derde in het klassement ben geworden mag ik tevreden zijn. Ik heb ook geen krasje op de auto gereden en ben toch heel competitief geweest. Ik heb het bij Aevitae Bleekemolen Racing prima naar mijn zin. Het team heeft een perfecte auto voor me neergezet en bovendien is de sfeer super. Ik hoop dan ook volgend seizoen weer deel te kunnen uitmaken van Team Bleekemolen."

Aevitae Bleekemolen Racing wordt onder meer gesteund door AHC en Wijzonol.

Uitslag Porsche Supercup, Monza (Italië), 12 september 2010:


1. Nick Tandy, 15 ronden in 26.47.535; 2. Sean Edwards; 3. Norbert Siedler; 4. René Rast; 5. Jan Seyffarth; 6. Alessandro Balzan; 7. Nicolas Armindo; 8. Sebastiaan Bleekemolen, Aevitae Bleekemolen Racing; 9. Patrick Huisman; 10. Kuba Giermaziak; 20. Jeroen Bleekemolen.

Uitgevallen: Jaap van Lagen, Robert van den berg (Aevitae Bleekemolen Racing).

Eindstand klassement Porsche Supercup 2010


1 René Rast, 152 punten; 2 Nick Tandy, 146; 3 Norbert Siedler, 98; 3 Jaap van Lagen, 98;

7 Jeroen Bleekemolen, 92; 16 Sebastiaan Bleekemolen, 35; 20 Robert van den Berg, 9.