Sophia Paardenverkiezing 2010 kiest prachtpaard


DEURNE, 20100816 -- Dinsdag 17 augustus 2010 gaat de Sophia Paardenverkiezing 2010 van start. Eigenaren, ruiters en verzorgers van paarden kunnen hun dier aanmelden op www.paardenverkiezing.nl. Een jury onder leiding van amazone en Olympisch kampioen Tineke Bartels maakt op zondag 12 september bekend welk paard zich het prachtigste paard van Nederland mag noemen. De Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren organiseert de Sophia Paardenverkiezing in samenwerking met Petnews en neemt plaats in de jury. Met de verkiezing wil de Sophia-Vereeniging aandacht vragen voor het welzijn van paarden.

Aanmelden

Paardenliefhebbers kunnen hun favoriete paard vanaf 17 augustus gratis presenteren op www.paardenverkiezing.nl. Begin september worden in iedere provincie de stemmen geteld. In elke provincie gaat de kandidaat met het hoogst aantal stemmen door naar de finale. Deze vindt plaats op het internationale Horse Event in Deurne, op 12 september 2010. Er zijn verschillende prijzen te winnen, zoals een tandartsbehandeling, een fotoshoot en een luxueus wellness arrangement. Aanmelden kan tot 6 september.

Welzijn staat voorop

"Ik zal er scherp op letten of de paarden veel bewegen en voldoende contact hebben met soortgenoten," aldus Helma van de Vondevoort, jurylid en directeur van de Sophia-Vereeniging. "Een paard hoeft geen bloedstollende beauty te zijn. Het hoeft ook geen topprestaties te leveren. Het is veel belangrijker dat het paard lekker in zijn vel zit. Daarvoor heeft het niet alleen goede voeding en verzorging nodig, maar ook ruimte en contact met soortgenoten."

Abnormaal gedrag

Gezelschap voor de 500.000 paarden en pony's die in Nederland leven, is niet vanzelfsprekend. Zij worden vaak langdurig alleen gehuisvest in een stal, box of wei, waardoor er veel eenzaamheid voorkomt. Van de Vondevoort: "Paarden zijn van nature zeer sociale dieren. Als contact met andere paarden te lang uitblijft, vertonen zij abnormaal gedrag. Bijna dertig procent van de paarden in Nederland heeft daar last van. De dieren gaan weven (op en neer deinen met hoofd en lichaam), kribbebijten, schrapen en luchtzuigen. Sommige dieren beschadigen zichzelf uit frustratie."

Campagne tegen eenzaamheid

De Sophia-Vereeniging voert sinds lange tijd campagne om eenzaamheid onder paarden onder de aandacht te brengen. Zo dringt ze aan op wet- en regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting. Paardeneigenaren die op zoek zijn naar een manege, kunnen zich nu alleen baseren op een sterrensysteem waarmee vooral aangegeven wordt hoe goed de faciliteiten zijn voor de ruiter. De Sophia-Vereeniging vindt dat er een alternatief systeem moeten komen, waarbij het belang van het paard voorop staat.





Kon. Sophia Vereeniging