Succesvol wereldcongres Internationale Federatie van Zwemlerarenverenigingen


SCHEVENINGEN, 20100917 -- Van 9 tot 12 september was er een congres van de Internationale Federatie van Zwemlerarenverenigingen (IFSTA) in Scheveningen. Paul Verroen van de ENVOZ, dat de gastorganisatie was voor dit congres, is verkozen tot secretaris van de regio west (Europa) van de federatie.

De lidstaten van de internationale federatie hebben wereldwijd 1.020.000 leden.
830.000 zwemmers die elk jaar getraind worden
 27.185 zwemleraren/instructeurs mondiaal
 10.135 examinatoren/assessoren
  8.000 zwemleraren opnieuw getraind elk jaar
In zijn speech stelde Verroen dat zijn uitverkiezing een gevolg was van de wereldwijde erkenning van zijn collega's bij Envoz door federatiegenoten, en hij was vereerd te zijn verkozen. Hij zal gedurende de tijd dat hij is aangesteld in de regio west de samenwerking met zijn Europese, Afrikaans Amerikaanse en Oceanische collega's voortzetten met als doel het substantiële verlies aan mensenlevens door verdrinking trachten te verminderen.

Het meest recente rapport over mondiale verdrinking is gepubliceerd door de WHO en is gebaseerd op statistieken van 2002. Het laat zien dat er in 2002 403.000 mensen zijn verdronken. Het aantal verdrinkingen per 100.000 is gemiddeld over de hele wereld 6,6 maar per land zijn er grote verschillen. In sommige Aziatische landen aan de Stille Oceaan ligt het cijfer boven de 10. Envoz zal doorgaan met het leveren van een bijdrage aan de reductie van het verdrinkingscijfer in Nederland door het organiseren van programma's die het bewustzijn van het publiek vergroten en die de vier hoofdthema's aan de orde stellen die van belang zijn bij het terugdringen van dood door verdrinking:
1. Gevaren wegnemen - baden, bassins etc. leegmaken
2. Fysieke barrières creëren - vijvers omheinen, een traliewerk op putten plaatsen
3. Bescherm hen die risico lopen - promoten van zwemlessen, onderricht in reddend zwemmen, getrainde bad- en strandwachten instellen
4. De schade terugdringen - onderricht in reanimatie

Het congres behandelde belangrijke thema's: standaardisatie van onderwijsmethodes, het gebruik van zwemmen voor motivatie, technieken van hydrotherapie, omgaan met agressie in zwembaden. Katy Saxton, de winnaar van de gouden wereldmedaille voor 200 meter rugslag ging in op haar trainingsprogramma en gaf een demonstratie in het zwembad van haar zwemvaardigheden.

Dr. Paul Chan uit Hongkong is gekozen tot wereldpresident, Jim Lawlor uit Ierland is gekozen tot president regio west en Ross Gage uit Australië tot president regio oost.

Bij de afsluiting van het congres zei Ron Verroen van de NVZ, dat het een genoegen was geweest voor Envoz/NVZ om hun collega's uit de hele wereld als gast te hebben mogen verwelkomen in Scheveningen. Roger Millward, algemeen directeur, sprak namens de federatie en namens alle aanwezigen dank uit voor het zeer succesvolle congres en de geweldige gastvrijheid die nog was toegenomen door bezoekjes aan de Koninklijke Delft fabriek en Madurodam.

ENVOZ bv