Ingezonden persbericht

De winnaars 12 sept 2010

Aan de kunstredactie
Amsterdam, 12 september 2010

Winnaars Gala Nederlands Theater bekend
Zondag 12 september zijn tijdens het Gala van het Nederlands Theater, in de Stadsschouwburg Amsterdam, de VSCD Toneelprijzen, de VSCD Mimeprijs, de Gouden Krekels en de AVRO Toneel Publieksprijs uitgereikt. De presentatie was in handen van Clairy Polak en de prijzen werden uitgereikt door o.a. Kitty Courbois, Bram van der Vlugt en Ellen Vogel. Kees Hulst mocht de Louis d'Or in ontvangst nemen, Maria Kraakman ging met de Theo d'Or naar huis. De productie Oog om Oog kan zich de winnaar noemen van de AVRO Toneel Publieksprijs. De Stichting Erik Vos Prijs kende de Erik Vos Prijs dit jaar toe aan Susanne Kennedy.

Prosceniumprijs 2010
De Prosceniumprijs - voor de persoon, groep of instantie die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het toneelklimaat, door programmering en/of productie of een deelaspect daarvan - gaat dit jaar naar een collectief van betrekkelijk jonge theatermakers; Wunderbaum. De VSCD Toneeljury prijst de saamhorigheid binnen het collectief. Lef, brutaliteit en talent zijn de sleutelwoorden.

Louis d'Or 2010
De Louis d'Or, de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol, gaat naar Kees Hulst voor zijn rol van Jörgen Hofmeester in Tirza naar Arnon Grunberg bij het Nationale Toneel. De VSCD Toneeljury noemt Hulst een levende paradox.

Theo d'Or 2010
De Theo d'Or, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol gaat naar Maria Kraakman voor haar rol van Orlando in de productie Orlando van Toneelgroep Oostpool. De jury is zeer onder de indruk van Kraakman's weergaloze timing en haar sterke fysieke aanwezigheid.

Arlecchino en Colombina 2010
De Arlecchino, voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol gaat naar Stefan de Walle voor zijn rol van Lopachin in De Kersentuin van Anton Tsjechov bij het Nationale Toneel. Volgens de jury verschaft De Walle een geheel nieuw inzicht in een rol die al vele malen is gespeeld.

De Colombina, voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol gaat dit jaar naar Nanette Edens voor haar rol in Amora bij het Zuidelijk Toneel. De jury spreekt van een memorabele vertolking.

VSCD Mimeprijs 2010
De VSCD Mimeprijs - de prijs voor de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het betreffende seizoen - gaat dit jaar naar Nicole Beutler voor haar voorstelling 1: Songs (A solo with missing choir). De VSCD Mimejury vindt het werk van Nicole Beutler belangrijk en haar samenwerking met mimespelers een verrijking voor het vakgebied van de mime.

Gouden Krekels 2010
De Gouden Krekels - de VSCD Jeugdtheater- en concertprijzen - worden toegekend in de categorie 'meest indrukwekkende podiumprestatie' en 'meest indrukwekkende productie'. Eva Zwart mocht de Gouden Krekel voor haar podiumprestatie in de productie Spoonface van BonteHond in ontvangst nemen. De Gouden Krekel voor 'meest indrukwekende productie' gaat naar Woeste Hoogten, rusteloze zielen van Theater Artemis i.s.m. Theater Antigone.

AVRO Toneel Publieksprijs
De prijs van het publiek, die tot stand komt door stemavonden in het land en online stemmen via www.avrotoneelpublieksprijs.nl, gaat naar de productie Oog om Oog met o.a. Linda van Dyck en Victor Löw. De winnende productie gaat naar huis met o.a. een geldprijs van ¤ 35.000,-, te besteden aan een nieuwe toneelproductie.

Erik Vos Prijs 2010
De keuze van de jury van de Erik Vos Prijs 2010 is gevallen op Susanne Kennedy. De prijs bestaat uit een geldbedrag van ¤ 5.000,-. De Stichting Erik Vos Prijs kent de prijs tweejaarlijks toe aan bijzonder talent onder de nieuwe lichting theatermakers. Kennedy componeert haar voorstellingen met nauwlettende precisie en een sterk ruimtelijk bewustzijn, waardoor er naast kenmerkend fysiek spel, ook muziekkeuze en decorontwerp een ontegenzeggelijk belangrijke plek innemen.

Noot voor de redactie:


Ingezonden persbericht