Gemeente Echt-Susteren


Vertel uw verhaal over het Julianakanaal!

In de week van 13 september bestaat het Julianakanaal 75 jaar! Het Julianakanaal begint ten noorden van Maastricht als aftakking van de Maas en eindigt ongeveer 36 kilometer verder bij Maasbracht, waar het water weer terug de Maas instroomt. De meeste schepen die via de Maas naar België varen, gaan door het Julianakanaal.

Â

75 jaar

Naar aanleiding van haar 75 jarig bestaan zijn we op zoek naar persoonlijke verhalen. We willen u als burger vragen om uw herinneringen met het Julianakanaal op te schrijven. Uw verhaal dient te bestaan uit drie delen:

Â


- U dient iets te vertellen in uw verhaal omtrent het Julianakanaal uit het verleden. Wellicht heeft u jeugdherinneringen aan het kanaal etc.


- U dient iets te vertellen in uw verhaal omtrent het Julianakaanl in het heden. Welke rol speelt het Julianakanaal nu in uw leven etc.


- U dient iets te vertellen in uw verhaal omtrent het Julianakanaal en de toekomst. Welke rol denkt u dat het Julianakanaal in de toekomst voor u gaat spelen?

Â

Lever uw verhaal aan!

U kunt uw verhaal inleveren tot donderdag 12 augustus 2010. U kunt uw verhaal digitaal opsturen naar: mailto:communicatie@echt-susteren.nl onder vermelding van 75 jaar Julianakanaal. U kunt uw geschreven verhaal ook afgeven bij de receptie in het gemeentehuis, gelegen aan de Nieuwe Markt 55 in Echt. Uit alle inzendingen worden de mooiste verhalen tentoongesteld op de boot, die in de week van 13 september over het Julianakanaal zal varen en toegankelijk is voor bezoekers en genodigden.

Â

Geschiedenis

Plannen voor het graven van het Julianakanaal waren er al in 1908. Toch duurde het nog tot 1921 voor deze plannen werden goedgekeurd. In 1925 begon de aanleg en in 1935 werd het kanaal geopend. In de Tweede Wereldoorlog had het nog relatief jonge kanaal een belangrijke strategische functie. Eerst voorkwam het dat de Duitsers op konden rukken naar het westen. Later hield het kanaal de geallieerden tegen die richting Duitsland trokk