Gemeente Dongen

Kind naar de brugklas? Praat nu over roken!

Publicatiedatum: 6-9-2010

Op 13 september start de landelijke campagne Kind naar de brugklas? Praat nu over roken! Doel van de campagne is ouders te bewegen tot een goed en openhartig gesprek met hun kind, voordat het kind gaat experimenteren met roken. De overgang van basisschool naar brugklas is hiervoor een goed moment.

Praat over roken
Als kinderen naar de brugklas gaan proberen ze graag nieuwe dingen uit. Met roken is dat gevaarlijker dan het lijkt. Kinderen raken sneller verslaafd dan volwassenen. Rokers hebben meer kans op kanker, longziektes en hart- en vaatziektes. En bij mensen die jong zijn begonnen met roken, is die kans nóg groter. Praat daarom over roken voordat uw kind een sigaret- of een trekje- probeert. De volgende tips helpen hierbij:

* Zorg voor het juiste gespreksmoment
Wilt u met uw kind praten over roken? Neem hiervoor dan de tijd. Kies het juiste gespreksmoment en sla de juiste toon aan, daar gaat het om. Ook een goede sfeer helpt mee.

* Zeg waar het op staat
Leg uw kind uit dat roken slecht is voor de gezondheid en maak duidelijk dat u niet wilt dat uw kind gaat roken.
* Wissel ervaringen uit met andere ouders Kent u ouders die ook het gesprek aangaan met hun kind(eren) over roken? Wissel ervaringen uit. Leer van elkaar.
* Geef uw kind de ruimte
Geef uw kind de ruimte voor een eigen mening en laat merken dat u die mening respecteert.

* Geef zelf het goede voorbeeld
Rookt u zelf? Dan heeft u juist een goede aanleiding om met uw kind te praten over niet-roken! Voorkom dat uw kind leert dat roken gewoon is. Rook niet in het bijzijn van uw kind en leg sigaretten uit het zicht. Probeer zelf te stoppen met roken, dan is de oproep aan uw kind om niet te gaan roken een stuk geloofwaardiger.
* Maak een Waarom niet roken-lijstje
Maak samen met uw kind een waarom niet roken-lijstje. Bijvoorbeeld: door roken gaat je conditie achteruit. Je adem, haar en kleren gaan ervan stinken. En je krijgt er gele vingers en vieze tanden van. Bovendien kost het veel geld, roken is verslavend en slecht voor je gezondheid.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over deze campagne op www.uwkindenroken.nl. U leest meer handige gesprekstips en u kunt op de website het gesprek aangaan met oefenpuber Tom!
Voor uitgebreide informatie over roken en stoppen met roken, kijkt u op www.stivoro.nl, of belt u 0900-9390 ( 0,10/min.).

Heeft u hierna nog vragen? Neem dan contact op met de GGD Hart voor Brabant, via tel. 0900-4636443 (lokaal tarief), of kijk op www.ggdhvb.nl.