Gemeente Sneek



Sportieve uitdaging voor leerlingen AOC

Maandagochtend 13 september start het AOC Sneek in het kader van sport, bewegen en gezondheid met een spetterende opening van het project Dubbel Actief. Om half negen worden de leerlingen wakker geschud door een fanatieke dansinstructeur op het schoolpodium. Het sportproject Dubbel Actief wordt officieel geopend door wethouder Andries Ekhart. Voor de leerlingen worden op verschillende locaties in en rond de school beweegactiviteiten georganiseerd.

Leerlingen van het AOC in Sneek worden dit jaar door de school uitgedaagd om gezonder te leven. De school start daarom met het project Dubbel Actief. Dit project bestaat uit een aantal interventies om een gezonde leefstijl te bevorderen. Aan sport en gezondheid, maar ook aan thema's als alcohol, roken en drugs wordt op school extra aandacht geschonken.

De fitheid en gezondheid van de leerlingen wordt een jaar lang gevolgd. Alle gegevens worden in kaart gebracht. De leerling met de meeste verbetering in zijn of haar gezondheid wint een prijs. Ook de klas die het meeste vooruitgang boekt valt in de prijzen. Zo worden de leerlingen uitgedaagd om gezonder te leven en elkaar hierin aan te moedigen. De mate van fitheid en gezondheid wordt gemeten met de `Eurofittest'. Er wordt eerst een 0-meting gedaan in september, gevolgd door een tussenmeting in januari en een eindmeting in juli.

De school wil met behulp van de gemeente Sneek en de sportaanbieders meer diversiteit in het jaarrooster ontwikkelen. Naast het ervaren van sporten kunnen de leerlingen kennismaken met verschillende sportaanbieders, waardoor de drempel om lid te worden van een sportvereniging lager wordt.

Behalve veel bewegen zijn er meer aspecten die de gezondheid beïnvloeden. Als je een gezonde leefstijl nastreeft is een goede kennis van het lichaam en hoe het functioneert belangrijk. Omdat deze kennis niet binnen de lessen lichamelijke opvoeding past zal de combinatie met de vakken biologie, verzorging en scheikunde gemaakt worden. Onderwerpen als gezonde voeding en de werking van het lichaam spelen hierbij een belangrijke rol. Ook de effecten van drugs, roken en alcohol op het lichaam zullen aan bod komen.

Vanaf 2010 neemt de gemeente Sneek deel aan het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB). NASB geeft een grote impuls aan sport en beweging in Nederland. Het doel van NASB is om te-weinig-actieven meer en structureel in beweging te houden. De gemeente gaat in dit kader diverse nieuwe projecten ontwikkelen. Dubbel Actief is een van deze projecten.