NIBUD Persbericht

Nibud-informatie basis van Week van het Geld

08 september 2010

SchoolTV een week lang in het teken van geld, gastlessen op school door bankmedewekers, en ouders die les krijgen over financiële opvoeding. Vanaf maandag 13 september krijgen kinderen in het basisonderwijs een week lang op allerlei mogelijke manieren les over geld. Deze speciale Week van het geld is georganiseerd door het Nibud, SchoolTV en Wijzer in geldzaken. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting zorgt in deze week voor de inhoudelijke ondersteuning bij de diverse projecten. Het afgelopen half jaar heeft het Nibud met vrijwel alle deelnemende organisaties gesproken. Het resultaat is een afwisselende week waarbij kinderen bewust leren omgaan met geld.

Samenwerken met Nibud populair

Financiële educatie is één van de speerpunten van het Nibud. Het instituut pleit al jaren voor meer aandacht voor (omgaan met) geld in het onderwijs. De Week van het geld is volgens het instituut een stap in de goede richting. Diverse organisaties klopten bij het Nibud aan voor de inhoudelijke expertise. Zo laat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gastlessen door bankmedewerkers verzorgen, AEGON en PGGM bieden ouderavonden over financiële opvoeding aan en Rabobank Westland gaat ook de klas in om les te geven over omgaan met geld. Ook was het Nibud nauw betrokken bij de ontwikkeling van alle programmas van SchoolTV, waaronder de populaire tv-serie SpangaS Leergeld. Naast de inhoudelijke basis voor de SchoolTV-programmas heeft het Nibud ook actief bijgedragen aan de ontwikkeling van de lesmaterialen van Teleac, die tijdens de Week van het geld door alle basisscholen gebruikt worden.

Financiële educatie belangrijk

Het Nibud is blij met al deze aandacht voor het thema geld in het onderwijs. Uit het Nibud Scholierenonderzoek blijkt dat 1 op de 5 jongeren in de leeftijd 12 tot 18 jaar financieel risicovol gedrag vertoont. Ze lenen heel gemakkelijk van elkaar en weten vaak niet goed hoe ze er financieel voorstaan. Met de Week van het geld worden kinderen op jonge leeftijd meer bewust gemaakt van een correcte manier van omgaan met geld. Hoe meer partijen hier aan bijdragen, hoe beter. Daarnaast blijft het Nibud streven naar een vaste plek voor financiële educatie in het onderwijs.

Prijsvragen

Naast dat de Nibud-informatie in diverse projecten van anderen terug te vinden is, heeft het Nibud zelf ook een aantal activiteiten. Speciaal voor het basisonderwijs heeft het Nibud twee gratis lesbrieven ontwikkeld over sparen, met aan beide lesbrieven een prijsvraag gekoppeld. Kinderen uit groep 3, 4 en 5 worden uitgedaagd om het mooiste Spaarbiggetje te maken. De klas die de mooiste spaarbiggetjes maakt, wint voor elk kind een exemplaar van het Nibud-voorleesboek Meneer Beer én een optreden van de gelijknamige educatieve en avontuurlijke poppentheatervoorstelling van Binky Babbelkous. Groep 6, 7 en 8 mag met de hele klas nadenken over de 'Spaarpot van de Toekomst'. De klas die de meest innovatieve spaarpot bedenkt, wint een geheel verzorgd dagje naar het Geldmuseum in Utrecht. De gratis lesbrieven, de bouwplaten voor het Spaarbiggetje en meer informatie over deze prijsvragen zijn te vinden op www.nibud.nl/weekvanhetgeld. Voor ouders en hun kinderen biedt het Nibud daarnaast de hele maand september het voorleesboek Meneer Beer met korting aan.

Meer informatie over de Week van het geld is ook te vinden op Weekvanhetgeld.nl.

---