Gemeente Almere

Archeologie goed op de (inter)nationale kaart

09-09-2010

Grijs: modderschouw Rood: vrachtschip Blauw: visserschip Groen: scheepshout Het uitgebreide programma van activiteiten die de bewoners van Almere laten kennismaken met archeologie in de stad wordt, naast in de rest van Nederland, ook bijzonder gevonden in het buitenland. Een medewerker Publiekbereik van Bureau Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente is uitgenodigd om het programma toe te lichten als voorbeeld tijdens de Archaeology in Education conferentie in Liverpool in Engeland op 13 en 14 september.

De uitdaging is om de vaak onzichtbare archeologie op verschillende manieren herkenbaar en beleefbaar te maken, daar waar mensen komen en waar ze zich thuis voelen. Het archeologische programma, dat is gestart in 2007, werpt zijn vruchten af. Archeologie is bekend onder de inwoners van Almere. Dat blijkt uit onderzoeken uitgevoerd in 2005 en 2009 onder de inwoners van de stad. 87% vindt dat de bodemschatten van Almere goed bewaard moeten worden en ook een grote meerderheid, 76%, is van mening dat archeologische vondsten beleefbaar gemaakt moeten worden voor iedereen, zoals in een Archeologisch Informatie Centrum. Meer dan 56% zegt dat Almere nog meer aandacht moet besteden aan archeologische vondsten.

De Almeerse archeologie kan rekenen op draagvlak, wat zich onder andere uit in veel herhalingsbezoek van het publiek aan de activiteiten. Dit jaar waren er activiteiten onder andere op het Evenaarfestival, Almeerdaagse, Fantastic Almere en dan is er natuurlijk nog de jaarlijkse Archeologiedag. Daarnaast zijn er speciale activiteiten rondom de reizende expositie `Het verleden boven water, die tot en met zaterdag 23 oktober te zien is in het stadhuis.

De gemeente werkt ook aan de herkenbare inrichting van steentijdvindplaatsen in de stad. Het worden plekken die een bijzondere groeninrichting krijgen en zich lenen voor recreatie. Informatie over alles wat met archeologie in Almere heeft te maken, is te vinden op www.almere.nl/archeologie.

Pagina('s)


* Archeologie