Rijksvoorlichtingsdienst

doneert collectie politieke persfoto's aan Wikipedia

Nationaal Archief doneert collectie politieke persfoto's aan Wikipedia

Nationaal Archief joins Wikipedia

Den Haag - Honderden artikelen van Wikipedia worden de komende tijd aangevuld met beeldmateriaal dankzij een gift van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo. Vanwege auteursrechten ontbreekt van veel naoorlogse personen en onderwerpen beeldmateriaal in de online encyclopedie. De schenking van ruim 1000 foto's van politici en politieke gebeurtenissen aan Wikimedia Nederland vindt plaats op 13 september in Nieuwspoort, Den Haag.

"Het is toch bijzonder dat iemand als Frans Weisglas regelmatig met een foto in de krant staat, maar dat op Wikipedia alleen tekst over hem te vinden is. Hetzelfde geldt voor tal van andere naoorlogse politici," zegt Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief. "Als archiefinstelling vinden we het belangrijk om onze collectie, of dat nou beeld of tekst is, te delen met het publiek. Een website als Wikipedia is daar heel geschikt voor."

Frans Weisglas, Jan Pronk, Hannie van Leeuwen en anderen zullen op 13 september in Nieuwspoort herinneringen ophalen op aan de historische gebeurtenissen die schuilgaan achter de foto's. Nadat Hans Aarsman, onder meer bekend van zijn fotocolumns in de Volkskrant, zijn visie op de foto's heeft gepresenteerd, gaan ze aan de hand van de foto's onder leiding van Lennart Booij in gesprek gaan over de naoorlogse politiek.

Op Wikipedia is grote behoefte aan beeldmateriaal dat digitaal, in goede kwaliteit en onder een Creative Commons-licentie, te hergebruiken is. De vrijgave van het Nationaal Archief levert een belangrijke bijdrage aan de grootste online encyclopedie ter wereld. De foto's komen terecht in Wikimedia Commons, de database van mediabestanden die wordt gebruikt door onder meer Wikipedia.

De foto's komen voor een deel uit de omvangrijke collectie van Spaarnestad Photo, partner van het Nationaal Archief en zijn afkomstig van het roemruchte persbureau Anefo. Sinds de oprichting door de Nederlandse overheid in ballingschap in 1944 heeft Anefo belangrijke politieke gebeurtenissen gefotografeerd waaronder verkiezingen, kabinetscrises, Prinsjesdagen en politieke debatten. Daarnaast bevat de collectie veel foto's van politici.

De gedoneerde foto's zijn gedigitaliseerd in het kader van het project Beelden voor de Toekomst. Binnen Beelden voor de Toekomst redden vier grote instellingen een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het publiek. Dit project is daarvan één van de vele voorbeelden.

Nationaal Archief joins Wikipedia wordt gerealiseerd door het Nationaal Archief & Spaarnestad Photo en Stichting Nederland Kennisland in het kader van Beelden voor de Toekomst.