Vrije Universiteit Amsterdam

Genetische kaart van de metaalspecificiteit van de hyperaccumulatie-eigenschap in Thlaspi caerulescens


* Startdatum: 13-09-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Genetics of heavy metal hyperaccumulation in Thlaspi caerulescens


* Spreker: A.X. Deniau


* Promotor: prof.dr. R.E. Koes


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

De Zinkboerenkers, Thlaspi caerulescens, slaat van nature de zware metalen zink (Zn), cadmium (Cd) en/of nikkel (Ni) op in het blad in zeer hoge, voor andere planten dodelijke concentraties. Dit proces heet hyperaccumulatie. Lokale populaties van deze soort kunnen zeer sterk verschillen in de mate en de metaalspecificiteit van de hyperaccumulatie-eigenschap. Antoine Deniau maakte een genetische kaart met behulp van zogenaamde `AFLP-merkers', om de genetische determinanten van deze variatie te kunnen lokaliseren binnen het genoom met een `QTL-analyse'.

Voor het lokaliseren maakte Deniau een kruising tussen twee planten met sterk contrasterende opslag-eigenschappen voor Zn, Cd en Ni. In totaal werden ongeveer vijftien QTLs in kaart gebracht voor de eigenschappen Zn-, Cd-, of Ni-concentratie in wortel of blad. Een aantal van deze QTLs waren metaalspecifiek, maar een aantal QTLs voor Zn en Cd, of voor Zn en Ni `co-localiseerden'. Dit suggereert dat er zowel metaalspecifieke, als niet-metaalspecifieke `accumulatiegenen' bestaan. Tevens vergeleek Deniau m.b.v. `co-dominante merkers met bekende sequentie' de T. caerulescens kaart met de `archetypische' kaart van de Koolfamilie (Brassicaceae), waartoe T. caerulescens behoort.

Het bleek dat de transitie van acht chromosomen (archetypisch) naar zeven (T. caerulescens) gepaard is gegaan met negen grote chromosomale reorganisaties (4 translocties, 2 fusies en 3 inversies). Het vaststellen van de homologie van de chromosomale "bouwstenen" van T. caerulescens met die van Arabidopsis thaliana, de modelsoort van de plantengenetica, maakt het mogelijk om kandidaathyperaccumulatiegenen te postuleren die voor de QTLs verantwoordelijk zouden kunnen zijn.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam