Vrije Universiteit Amsterdam

De jonge ouderen in Europa - Belasting of hulpbron voor de verzorgingsstaat?


* Startdatum: 13-09-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: The Young Old in Europe - Burden on or Resource to the Welfare State?


* Spreker: K.S. Komp


* Promotor: prof.dr. T.G. van Tilburg


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

De vergrijzing van de bevolking wordt al lange tijd beschouwd als een last voor verzorgingsstaten. Dit zou komen doordat de vraag naar pensioenuitkeringen en de behoefte aan gezondheidszorg door de vergrijzing toenemen. Voorstanders van het neoliberalisme betogen dat verzorgingsstaten deze last alleen kunnen dragen door fors te bezuinigen op sociale voorzieningen. Kathrin Komp betoogt dat de vergrijzing, met als gevolg een toenemend aantal jonge ouderen, niet per se een last hoeft te zijn voor Europese verzorgingsstaten.

De jonge ouderen zijn gezond, gepensioneerd en hoeven geen kinderen meer op te voeden. Ze zijn lichamelijk in staat om zich met productieve activiteiten bezig te houden, bijvoorbeeld met betaald werk, vrijwilligerswerk en het geven van informele zorg. Wanneer jonge ouderen zich met deze productieve activiteiten bezighouden, vervullen ze taken die anders door de verzorgingsstaten zelf zouden moeten worden vervuld, bijvoorbeeld door het aanbieden van meer sociale diensten.

Komp onderzocht de pogingen van de overheid om met de jonge oudere populatie om te gaan. Zij onderzocht pogingen van de overheid om het aantal jonge ouderen door pensioenregelingen te verlagen en om vrijwilligerswerk en het geven van informele zorg op oude leeftijd te stimuleren. Haar belangrijkste bevinding is dat de jonge ouderen vaak als belasting voor verzorgingsstaten beschouwd worden, ook als zij zich met productieve activiteiten bezig houden. Komps beschouwing is gebaseerd op stereotypes van oudere mensen en op een tekort aan aandacht voor productieve activiteiten behalve betaald werk. Discussies over de rol van de jonge ouderen zullen daarom dus sterker gebaseerd zijn op traditionele beeldvorming dan op de werkelijke bijdrage van jonge ouderen.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam