Gemeente Enschede

Gemeente vervangt karrensporen centrum

Winkels blijven bereikbaar

De gemeente begint 13 september met het vervangen van de karrenspoorplaten in het stadserf. Dit is nodig omdat de huidige natuurstenen bestrating niet voldoet. Na uitvoerig testen is gekozen voor een gebakken zwarte steen als vervanging. Eerst worden van de druk bereden straten de natuurstenen karrenspoorplaten vervangen. Het gaat hierbij om de Brammelerstraat, Marktstraat, Korte Hengelosestraat en de Korte Haaksbergerstraat. De werkzaamheden nemen naar verwachting in totaal ongeveer 4 maanden in beslag.

Afgelopen jaren is op verschillende manieren geprobeerd om de huidige karrenspoorplaten op zo'n manier aan te brengen dat ze bestand zijn tegen de verkeersbelasting. Gebleken is dat dit met de bestaande natuursteenplaten en de huidige verkeersbelasting niet mogelijk is. In 2009 zijn diverse proefstukken gemaakt en getest. Na uitvoerig testen is nu gekozen voor een zwarte gebakken steen als vervanging van de natuursteenplaten. Deze variant werd onder andere getest aan het begin van de Brammelerstraat.

Fases
De vervanging van de karrensporen wordt per straat uitgevoerd om de overlast te beperken. Desalniettemin zal vooral bij werkzaamheden rondom de automatische toegangspaaltjes tot het stadserf, en op de delen waar het straatprofiel te smal is om het werkvak te passeren, de straat worden afgesloten voor doorgaand verkeer. Het verkeer wordt in geval van afsluiting omgeleid via gele bebording. De winkels blijven gewoon bereikbaar voor bezoekers en voor bevoorrading. Ook bewoners kunnen hun pand altijd bereiken. Aanwonenden en winkeliers zijn middels een brief over de werkzaamheden geïnformeerd.