Nederlandse Tafeltennisbond


Oranjedames loten met Spanje zware tegenstander in kwartfinales EK 12-9-2010

De Nederlandse tafeltennissters moeten het in de kwartfinales bij de Europese kampioenschappen opnemen tegen Spanje. Dat land kwam bij de loting zondagavond in het Tsjechische Ostrava uit de koker. Een zware opponent die Oranje afgelopen mei bij de WK landenteams slechts ternauwernood wist te verslaan. Het duel is maandagochtend om 10:00 uur.

Linda Creemers in actie bij de EK 2010 in Ostrava (Tsj) tegen Luxemburg. (FOTO: © Manfred Schillings / NTTB)

,,Dit was van de drie mogelijke tegenstanders met afstand de vervelendste om tegen te spelen", reageerde NTTB technisch directeur Achim Sialino direct na de loting. ,,In ieder geval kunnen hun nummers één en twee goed uit de voeten tegen zowel Li Jiao als Li Jie. Daarnaast hebben zij op positie drie één van de sterkste speelsters. Een lastige opgave."

In het groepsduel vier maanden geleden bij de WK in de Russische hoofstad kwam Oranje op een 2-1 achterstand. Het was een cruciale wedstrijd die bepaalde wie van de twee landen zich zou plaatsen voor de laatste zestien. De Nederlandse dames van bondscoach Chen Zhibin waren toch nog op tijd bij de les en wonnen met 3-2. Oranje eindigde uiteindelijk als achtste bij de WK. Spanje klasseerde zich als vijftiende.

Met name de Spaanse kopvrouw Shen Yanfei, die bij de WK haar rentree maakte na een zwangerschap, is een gevaar voor Oranje. Shen won vorige maand nog als qualifier de sterkbezette ITTF Pro Tour in Zuid-Korea en is inmiddels de nummer vijftien op de wereldranglijst. Mocht Nederland winnen dan ontloopt het tot de finale de nummer twee van vorig jaar Polen en ook Duitsland dat afgelopen WK het brons wist te veroveren.

De Nederlandse heren vervolgen hun EK in de strijd om de plaatsen 25 t/m 32. Oranje's doelstelling is handhaving en dat gaat na de vierde plaats in de groepsfase een zware strijd worden. Het team van bondscoach Nikola Vukelja opent maandag (13:00 uur) tegen Noorwegen. De nummers 30, 31 en 32 degraderen uit de Challenge Division.

Alles over EK met nieuws, uitslagen en reacties: www.nttb.nl/ek2010

Loting EK 2010, landentoernooi

Dames, kwartfinales
Nederland - Spanje (10:00 uur)
Wit-Rusland - Turkije
Duitsland -Roemenië
Polen - Hongarije

NTTB/HH