Schijtnoot doet het goed als vervanging van diesel

13/09/2010 10:00

opgewekt.nu

Jatropha: plantaardige olie ook aardig voor landbouw

Amsterdam, 2 september 2010. De allereerste oogst Jatropha-olie is binnen in Nederland. Jatropha-olie wordt geperst uit zaden van struiken (Jatropha) die zelfs op woestijngrond kunnen groeien. Deze generatie pure plantaardige olie helpt niet alleen boeren aan nieuwe inkomsten, het helpt het aanbod van schonere brandstof te verbreden én het kan ingezet worden om de woestijn terug te dringen, landbouwgrond te beschermen en te bemesten. Boeing heeft in Amerika al testvluchten gedaan op olie uit jatropha. Opgewekt.nu uit Amsterdam is de eerste organisatie die deze pure plantaardige olie in Nederland verkoopt. De olie wordt gekweekt door zelfstandige boeren in Tanzania en geïmporteerd door Diligent uit Eindhoven.

Jatropha-olie kan in Nederland nu ook getankt worden: in het tankstation NEW ENERGY, onderdeel van de Kunst- en Energieroute van opgewekt.nu, op de NDSM-werf te Amsterdam.

Het kunstwerk/tankstation voor Auto & Geest biedt nu jatropha-olie, elektrisch tanken voor alle typen elektrisch vervoer en medidatieruimte voor alle type geesten. Er is voldoende olie om mee te rijden, om Schiphol er op te laten vliegen is wat meer jatropha nodig. 1 liter jatropha-diesel gaat even lang mee als 1 liter fossiele diesel en kost Euro 1,64 aan de pomp, incl. BTW.

De zaadjes van de jatrophastruik zijn in Nederland beter bekend onder de naam 'purgeernoot' of 'schijtnoot' - dat laatste vanwege de laxerende werking. De struik gedijt prima op arme grond en kan een geheel nieuwe bedrijfstak betekenen, en dus werk, en dus inkomen voor boeren in Afrika. De struik kan ook ingezet worden om de woestijn terug te dringen en landbouwgrond tegen oprukkende woestijn te beschermen. Jatropha heeft als groot voordeel dat het met zeer weinig water toe kan en, in dit geval, dat het niet eetbaar is waardoor dieren de struik met rust laten. De koek die overblijft na het persen wordt gebruikt als brandstof. Het vervangt houtskool van illegaal gekapte bomen en helpt daardoor ontbossing tegen te gaan. De koek kan ook gebruikt worden als mest.

Opgewekt over de toekomst van energie als we NU beginnen

opgewekt.nu is een energie-expo waar nieuwe en praktische oplossingen voor schonere energie te zien zijn. Het doel is dat in 2012 heel Nederland weet hoe schonere energie aan te wenden voor wonen, werken en vervoer. Kijk ook op www.opgewekt.nu

NDSM-werf, tt Neveritaweg 35, 1033 WB Amsterdam. Gratis geopend op woensdag- en vrijdagmiddag van 13:00 tot 18:00 en op de eerste zondag van de maand. Rondleidingen op andere dagen op aanvraag en tegen vergoeding.

Over Diligent Energy Systems

Diligent is een Nederlands/Tanzaniaans bedrijf dat zich onder andere bezig houdt met de productie van biobrandstoffen uit jatropha. Sinds 5 jaar stimuleert Diligent boeren om naast hun voedselgewassen ook jatropha aan te planten. Jatrophastruiken struiken zorgen voor bescherming van de akkers en geven extra inkomsten en zekerheid voor deze boeren.

Diligent heeft een fabriek in Tanzania waar de zaden verwerkt worden tot olie en andere producten. De olie van Diligent wordt gebruikt om op te vliegen, voor de chemische industrie, voor de opwekking van elektriciteit en door de transportsector. Diligent is een van de eerste en waarschijnlijk ook de grootste producenten van deze bijzondere olie.





http://www.opgewekt.nu