Europese Unie levert Nederlanders voordeel op van 2000 euro per jaar

13/09/2010 10:22

Dutch Media Uitgevers

De Europese Unie levert Nederlanders een voordeel op van 2000 euro per jaar

Ons land heeft in Europa de grootse voordelen van de Europese Unie (EU) en de euro. Nederlanders hebben een gemiddeld netto voordeel van bijna 2000 euro per jaar. Dit voordeel ontstaat doordat Nederland als lid van de EU met de euro minder kosten hoeft te maken en beter kan exporteren. Onze export is van groot belang: we verdienen ons brood voor bijna driekwart in het buitenland, vooral in de EU. Dit blijkt uit berekeningen van Willem Vermeend en Ronald van Gessel in hun zaterdag jl. gepresenteerde boek De euro, Europa en onze economische toekomst.

Mensen die terugverlangen naar de gulden worden in dit boek op een koude douche getrakteerd. Terugkeer naar de gulden en het uiteenvallen van de eurozone leidt - zo blijkt uit het boek van Vermeend & Van Gessel - tot een zware schade voor onze economie, die kan oplopen tot meer dan 10% van ons Bruto Binnenlands Product: circa 60 miljard per jaar.

Nederland mag volgens de schrijvers juist van geluk spreken dat de gulden is

ingeruild voor de euro. Met de gulden zou ons land door de wereldcrisis economisch veel zwaarder zijn getroffen en hadden we een hogere werkloosheid gehad dan nu het geval is. De euro heeft als belangrijke wereldmunt Nederland voor een zware recessie behoed.

In het boek worden ook voorstellen gedaan om de EU minder bureaucratisch te maken en er voor zorg te dragen dat de Eurolanden hun overheidsfinanciën gezond maken. Dit geldt vooral voor de zuidelijke lidstaten als Griekenland, Spanje en Portugal.

Volgens Vermeend & Van Gessel moet een nieuw Nederlandse kabinet, vooral samen met Duitsland, een belangrijker rol in de EU gaan spelen. Voor onze economische toekomst zijn de EU en de euro van essentieel belang. In het boek wordt ook voorspeld dat met een economische sterke EU de euro de wereldmunt van de toekomst zal worden en de dollar zal verslaan.





http://www.einsteinbooks.nl

http://www.dutch-media.nl