GroenLinks Beuningen


Verbreding A50 met zo weinig mogelijk overlast voor omwonenden

Zondag 12 september 2010, 22:48u - Mike van der Kolk

Het is heel vervelend voor de inwoners van Ewijk, maar de verbreding van de A50 met een extra brug bij Ewijk is door de beslissing hierover van de regering onontkoombaar. Het vorige college van B&W heeft de nalatigheid van haar voorgangers proberen te repareren, maar dat is slechts ten dele gelukt. Belangrijke oorzaak is dat de landelijke overheid veel regels heeft veranderd. Waar voorheen strenge normen golden voor overlast, zijn die keer op keer versoepeld. GroenLinks Beuningen wil de overlast voor Ewijk zo klein mogelijk houden.
1. Om geluidsoverlast tegen te gaan, moeten er extra geluidsschermen/wallen aangelegd worden. De gemeente kan hiervoor de meerinkomsten uit bouwleges A50 gebruiken.
2. Fijnstof- en geluidsoverlast kan beperkt worden door een beperking van snelheid bij Ewijk tot 80km per uur. Geluid en fijnstof kan zo met tientallen procenten worden verminderd. De gemeente moet zich maximaal inzetten voor snelheidsbeperking..
3. Geluid en fijnstof worden aantoonbaar minder als de A50 met groen wordt omzoomd. Het is belangrijk dat er volwasbomen en struiken worden teruggeplaatst, anders duurt het nog vele jaren voordat de heraanplant enig effect heeft.

4. Gedurende de bouwfase moet er zo weinig mogelijk overlast zijn. De gemeente kan dit mogelijk regelen in de bouwvergunning.
5. De brug geeft nu al veel overlast door constructie van de voegovergangen, dit moet bij de nieuwe brug en ook bij het opknappen van de bestaande brug beter.

6. De effecten van de verbreding moeten zo snel mogelijk geëvalueerd worden, er moeten dan maatregelen genomen worden om onvoorspelde gevolgen op te lossen.