Gemeente Nieuwegein

maandag, 13 september 2010

Van 12 t/m 22 september staat Nieuwegein, net al vele andere Europa steden, in het teken van duurzame mobiliteit. Het is dan de Europese Mobiliteitsweek. In Nieuwegein vinden er in deze periode verschillende activiteiten plaats.

Fiets naar je werk-dag - maandag 13 september

De Mobiliteitsweek start goed met de Fiets naar je werk-dag op maandag 13 september. De gemeente doet weer mee met deze actie. Ook roept zij andere bedrijven en werknemers op de auto te laten staan en met de fiets naar hun werk te gaan. Deze actie is onderdeel van de campagne Fietsen Scoort (www.fietsenscoort.nl). Deze campagne wil zo veel mogelijk mensen laten fietsen voor een beter milieu, een vollere portemonnee, een betere gezondheid en voor (fiets)projecten in ontwikkelingslanden. De gemeente doet al 5 jaar mee met deze campagne en doneert voor elke gefietste woon-werk kilometer 1 eurocent aan een opvangproject voor kwetsbare kinderen en weeskinderen in de partnerstad Rundu (Namibië).

Groene Voetstappen - maandag 13 t/m vrijdag 17 september

Meer dan 700 leerlingen van 6 Nieuwegeinse basisscholen sparen zoveel mogelijk Groene Voetstappen door te voet, met de step of fiets van en naar school te gaan. De groep met de meeste Groene Voetstappen ontvangt vrijdag 17 september van wethouder Hans Reusch de wisseltrofee. Elke school mag bovendien EUR 100 besteden aan vergroening van de school(omgeving).

Cool! Climate after school - dinsdag 14 en donderdag 16 september

In de mobiliteitsweek gaan 3 groepen van 2 Nieuwegeinse BSO's (buitenschoolse opvang) aan de slag met het project `Cool! Climate after school'. Dit project over duurzaam energiegebruik zet de kinderen op een speelse manier aan het denken over wat duurzame energie is en hoe ze zelf verspilling van energie kunnen tegengaan. Dit jaar nog kunnen BSO's in Nieuwegein gratis meedoen aan het project. Meer informatie op www.coolclimateafterschool.nl.

Duurzame Mobiliteitsmarkt - zaterdag 18 september

Hoogtepunt van de activiteiten is de Duurzame Mobiliteitsmarkt op zaterdag 18 september in de Nieuwegeinse binnenstad. Op parkeerterrein west (tussen City Plaza en de bibliotheek) kunnen bezoekers van 10.00 tot 16.00 uur terecht om een elektrische fiets of scooter te testen. Kinderen kunnen er zelf een autootje bouwen dat op zonne-energie rijdt. Er is informatie over rijden op aardgas, autodelen en het nieuwe rijden. Tevens krijgen bezoekers gratis een controle `band op spanning' aangeboden, zowel voor de auto als voor de fiets! Bij de nieuwe vuilniswagen op aardgas van onze afvalinzamelaar RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland), is er een vouwfiets te winnen. Om 15.30 uur reikt wethouder Reusch deze bewuste vervoersprijs uit.

"Show & Learn event 2010" van Innovam - zaterdag 18 september

Zaterdag 18 september vindt tevens het "Show & Learn event 2010" van Innovam plaats, dit jaar met als thema Sustainable Power. Hier maken bezoekers kennis met de laatste innovaties en technieken, maar kan men ook genieten van de talloze (duurzame) voertuigen zoals hybride trucks, een raceauto en rally motor op bio-ethanol en e-bikes. Neem deel aan het NK sound quality (wedstrijd voor de beste decibels uit een autoradio), bezoek het Automotive College en de workshop duurzaamheid, of laat het vermogen van uw auto meten bij de vermogensbank. Locatie: Stuctuurbaan 2, Nieuwegein. Meer informatie op www.showandlearn.nl.

Meer informatie

Meer informatie over duurzame mobiliteit en de verschillende activiteiten is te vinden op www.nieuwegein.nl/goedopweg.

Duurzame mobiliteit

Duurzame mobiliteit gaat over bewust vervoer. Het heeft aandacht voor zaken als bereikbaarheid, kosten, gezondheid en veiligheid, efficiënt gebruik van ruimte, natuurlijke hulpmiddelen, infrastructuur (wegen, spoorlijnen, kanalen etc.) en beschikbare vervoersmiddelen. Ook streeft duurzame mobiliteit naar minimale uitstoot van schadelijke stoffen. Duurzame mobiliteit is dan ook goed voor klimaat, gezondheid en portemonnee. De gemeente is goed op weg met duurzame mobiliteit, met een luchtkwaliteitplan, een klimaatprogramma en volgend jaar starten we met de ontwikkeling van het Gemeentelijke Verkeer en Vervoersplan.