Woonbond


13-09-2010

Vermogen corporaties gaat dalen

De vermogenspositie van de corporatiesector zal de komende jaren verslechteren. De solvabiliteit (het vermogen gedeeld door het balanstotaal) daalt van 31,6 procent (eind 2008) naar 24,9 procent (eind 2018). Dat heeft het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) bekendgemaakt.

De achteruitgang in de vermogenspositie wordt hoofdzakelijk veroorzaakt doordat een steeds groter deel van de investeringen onrendabel wordt. Op langere termijn nemen de bouw- en onderhoudslasten sneller toe dan de huren en het Fonds houdt ook rekening met een hogere kapitaalmarktrente.
Hiermee bevestigt het CFV het beeld van vorig jaar. Als een van de oorzaken werd toen de sterke kostenstijging in de afgelopen jaren genoemd. Door deze kostenstijgingen loopt de bedrijfswaarde van het bestaande woningbezit terug en wordt een steeds groter deel van de investeringen in huurwoongelegenheden onrendabel. Om de vermogenspositie de komende jaren op peil te houden, kan volgens het CFV worden volstaan met een betrekkelijk kleine verhoging van de exploitatie opbrengsten respectievelijk bezuiniging op exploitatielasten.

De corporaties hebben in 2009 in totaal 8,3 miljard euro geïnvesteerd in vastgoed. In vergelijking met de voorgaande prognoses over 2009-2013 daalt het totale investeringsvoornemen voor de prognoseperiode 2010-2014 met bijna 9 procent naar ongeveer 47 miljard euro. Deze daling wordt grotendeels veroorzaakt door de daling van de voorgenomen nieuwbouwinvesteringen. De corporaties verwachten ongeveer 24 procent (circa 80.000 woongelegenheden) minder nieuwe woningen te bouwen. Wel gaan corporaties meer inzetten op woningverbetering en investeren in maatschappelijk vastgoed.