Toyota Nederland

De Full Hybrid Toyota Prius is de minst milieubelastende auto van dit moment.

De Prius scoorde in totaal 92 van de maximaal 100 te behalen Ecotestpunten, voldoende voor een bekroning met de maximale score van vijf sterren én een eerste plek op de lijst met schone, zuinige auto's. Hiermee wordt Toyota opnieuw beloond voor de voortrekkersrol die het sinds jaren vervult op het gebied van hybridetechniek.

De Consumentenbond werkt samen met de Duitse ADAC, dat de test in Duitsland al acht jaar uitvoert. Doel van de test is om een beter inzicht te krijgen in het daadwerkelijke brandstofverbruik - en daarmee de CO2-uitstoot - van auto's, terwijl ook de uitstoot van andere schadelijke stoffen zoals stikstofoxide (NOx) en koolwaterstoffen (HC) opnieuw wordt beoordeeld. Voor beide onderdelen worden maximaal 50 punten toegekend, wat de maximale totaalscore op 100 punten brengt. Afhankelijk van het behaalde aantal punten worden de auto's beoordeeld met één tot maximaal vijf sterren. Belangrijk is dat de CO2-uitstoot tijdens de Ecotest wordt gemeten tijdens een door de ADAC ontwikkelde rijcyclus, die realistischer is dan de cyclus die wordt gebruikt voor de Europese typegoedkeuring. De gemeten testwaarden benaderen daarmee veel nauwkeuriger het werkelijke verbruik van de auto.

Fraaie cijfers
Voor de beide testonderdelen liet de Full Hybrid Prius een score noteren van respectievelijk 50 (verbruik en CO2-uitstoot) en 42 punten (overige schadelijke stoffen). Met de aldus behaalde totaalscore van 92. Uit de Ecotest blijkt bovendien dat de Prius zich onderscheidt met een brandstofverbruik van 4,6 l/100 km. Hoewel dit enigszins hoger ligt dan de in de brochure vermelde waarde conform de Europese typegoedkeuring, is de Full Hybrid Toyota Prius hiermee nog altijd aanzienlijk zuiniger dan zijn concurrenten.

Verkoopsucces
Tien jaar geleden bracht Toyota de Full Hybrid Toyota Prius in Nederland op de markt. Sindsdien werden er in ons land ruim 30.000 exemplaren verkocht. Ook de derde generatie van de Prius blijft onveranderd succesvol. Deze maand begroeten de Nederlandse Toyota dealers bovendien een tweede hybrideauto: de Full Hybrid Toyota Auris. Ook deze belooft een groot succes te worden onder Nederlandse consumenten, getuige de ruim 2.000 verkoopcontracten die inmiddels zijn ondertekend. Beide modellen spelen een belangrijke rol in Toyota's streven om nog in dit decennium meer dan een miljoen hybrideauto's per jaar te verkopen.