CDA

Çörüz: Opheffing Nederlandse Antillen bezegeld
dinsdag 7 september 2010

Per 10 oktober 2010 houden de Nederlandse Antillen op te bestaan. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius worden gemeenten van Nederland. Curaçao en Sint-Maarten worden landen binnen het Koninkrijk. Op een conferentie in de Ridderzaal in Den Haag is donderdag na jaren praten de opheffing van de Nederlandse Antillen officieel bezegeld. Dat gebeurde onder voorzitterschap van premier Jan Peter Balkenende.

De Tweede Kamer debatteerde deze week over het besluit. Duidelijk werd dat de Kamer niet blij is met het besluit van de eilandsraad van Curaçao om de eigen pensioenen fors te verhogen. Nederland betaalt 1,5 miljard euro om de Antilliaanse schulden af te lossen en het geld is nodig om problemen op de eilanden op te lossen. Staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA) zegt toe kritisch te kijken naar de nieuwe pensioenregeling.

CDA-kamerlid Coskun Çörüz gaf tijdens het debat verder aan dat kansarme Antilliaanse jongeren die in Nederland in de criminaliteit belanden, terug moeten worden gestuurd naar de Antillen. âVeroordeelde Antillianen kunnen hun straf het beste uitzitten op de Antillenâ, aldus Çörüz.