Week van de Alfabetisering 2010 in teken van records en samenwerking

13/09/2010 13:10

Stichting Lezen & Schrijven

De zesde editie van de Week van de Alfabetisering is achter de rug. Van 6 tot en met 12 september 2010 organiseerden 196 organisaties verspreid over Nederland 251 activiteiten om aandacht te vragen voor het belang van taal, lezen en schrijven. Een groei van ongeveer 40 procent ten opzichte van vorig jaar. Hoogtepunten waren de oproep tot individuele actie door 28 prominente Nederlanders op maandagochtend, de start van de Week, en het nationaal record simultaan lezen op donderdag door 45.831 kinderen.

Uniek was de collectieve actie van vijf landelijke dagbladen aan het begin van de Week. Metro, De Pers, Trouw, Sp!ts en de Volkskrant vereenvoudigden een nieuwspagina om hun lezende publiek even stil te laten staan bij het feit dat anderhalf miljoen volwassenen in Nederland niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven.

Dat alle kennis voor iedereen voorhanden is om NU in actie te komen tegen laaggeletterdheid liet Het Forum AtotZ maandag zien met de presentatie van de website www.uAanZet.nl.

Dinsdag tekende FloraHolland Aalsmeer als eerste en 's werelds grootste bloemenveiling een convenant met serieuze ambities om ervoor te zorgen dat binnen afzienbare tijd alle werknemers de lees- en schrijfvaardigheden beheersen.

De organisator van de Week is blij met de grote en gezamenlijke inzet van alle organisaties en media afgelopen week: "Met elkaar hebben we het thema 'Samen werken aan geletterdheid draait om twee letters: NU' verwezenlijkt", zegt Margreet de Vries, directeur Stichting Lezen & Schrijven. "Maar de Week is geen doel op zich. Het gaat erom wat al deze organisaties de andere 51 weken van het jaar doen. De tijd van vrijblijvendheid is voorbij."

Volgend jaar vindt de Week van de Alfabetisering plaats van maandag 5 tot en met zondag 11 september. Het thema zal Stichting Lezen & Schrijven in januari 2011 bekend maken.

De Week van de Alfabetisering vindt traditioneel plaats in de week rondom UNESCO's Wereldalfabetiseringsdag op 8 september en wordt georganiseerd door Stichting Lezen & Schrijven in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.





http://www.weekvandealfabetisering.nl