Politie Hollands Midden

Katwijk - Verkeerscontroles ten behoeve van de verkeersveiligheid

Katwijk, 13-09-2010 o Politie Hollands Midden heeft op zaterdag 11 september tussen 21.00 uur en zondag 12 september 04.00 uur op verschillende plekken in Katwijk een verkeerscontrole gehouden ten behoeve van de verkeersveiligheid.

Er werd gecontroleerd op fietsverlichting en rijden onder invloed van alcohol. Er werden in totaal 114 bekeuringen uitgeschreven.

Er werden 206 blaastesten gehouden. Acht personen kregen een bekeuring omdat zij met te veel alcohol op achter het stuur zaten. Bij twee van hen werd het rijbewijs ingenomen. De controle was gericht op jonge bestuurders van de fiets, bromfiets of auto die s nachts uitgingen. Eén persoon kreeg een bekeuring voor niet-handsfree bellen.

De politie zal deze controle vaker houden.

Belang goede fietsverlichting Goede fietsverlichting zorgt ervoor dat je eerder gezien wordt door andere weggebruikers en dat je zelf alles beter ziet. Je bent als fietser zeer kwetsbaar. Als een automobilist je niet ziet en er daardoor een ongeval ontstaat, trek je als fietser vaak aan het kortste eind.

Waarom controle op alcohol? De politie controleert regelmatig weggebruikers op het gebruik van alcoholische dranken. Een paar glazen alcohol verhoogt het ongevallenrisico al met 50 procent. De politie raadt aan om een BOB aan te wijzen als de auto of brom/snorfiets het enige mogelijke vervoersmiddel is. Nog beter is om met het openbaar vervoer te reizen of een taxi te nemen.

Rijden met alcohol op in het verkeer is gevaarlijk: naar schatting wordt een kwart van de verkeersdoden veroorzaakt door alcoholgebruik. De kans is groter dat een bestuurder met alcohol op een ongeluk veroorzaakt omdat de reactiesnelheid lager is, het zicht minder en iemand minder geconcentreerd is. Hoe meer iemand drinkt, hoe sterker de effecten zijn. Daarom houdt de politie alcoholcontroles.