Gemeente Breda

Enquête âWonen in Bredaâ als onderdeel van landelijk onderzoek

Een groep van 1350 Bredanaars is een van deze dagen verzocht deel te nemen aan het onderzoek âWonen in Bredaâ.

Deze enquête, als onderdeel van een landelijk onderzoek, moet een beeld opleveren van de verhuizingen van buurtbewoners in herstructureringswijken en het effect daarvan. De eerste resultaten worden begin 2011 verwacht.

De Bredase enquête maakt deel uit van een landelijk onderzoek van NICIS Institute naar herstructurering en bedoelde en onbedoelde effecten.
De onderzoeksresultaten en aanbevelingen kunnen gemeenten en woningcorporaties helpen om hun beleid in de herstructureringswijken verder te verbeteren.

De Bredanaars die een verzoek ontvangen om deel te nemen aan de schriftelijke enquête wonen in Brabantpark, Heusdenhout en Tuinzigt. Hierin staan vragen zoals âis de buurt de afgelopen jaren verbeterd of verslechterd?â en âwelke veranderingen in de buurt hebben hiertoe geleid?â De resultaten van het onderzoek leveren een bijdrage aan het beantwoorden van vragen over de effecten van stedelijke herstructurering. Het kan gaan om bedoelde maar ook om neveneffecten. Waarbij de ontwikkelingen van buurten beter in beeld komen. Zowel de wijken waar mensen wonen of woonden als de wijken waarnaar mensen verhuizen zijn bij de enquête betrokken.

Voor Breda, de gemeente en de woningcorporaties, waaronder WonenBreburg, betekent dit onderzoek input voor het woonbeleid , het maatschappelijk beleid en de aanpak via projecten in de herstructureringswijken.
Het doel is, waar nodig, het beleid aan te passen om betere resultaten te halen bij de aanpak van wijken.
Meer inzicht biedt meer mogelijkheden om bijvoorbeeld mensen beter te kunnen begeleiden bij het verhuizen van hun oude naar hun nieuwe wijk en inzet van andere vormen van hulp.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Universiteit Utrecht in opdracht van de Gemeente Breda en WonenBreburg. Naast Breda doen ook Den Haag, Groningen, Ede, Rotterdam en het Platform Corpovenista mee aan het onderzoek. De complete afronding van het NICIS-project Wonen vindt eind 2011 plaats.

Breda, 13 september 2010