Politie Rotterdam Rijnmond

BESTUURDERS ONDER INVLOED VAN DE WEG GEHAALD

2500 BLAASTESTEN; 22 BESTUURDERS ONDER INVLOED VAN DE WEG GEHAALD

Datum publicatie: 13-09-2010 13:45

WATERWEG - NOORD - Bij een grootschalige alcohol-ANPR controle in Vlaardingen hebben agenten zaterdag 2500 blaastesten afgenomen.

Iedere keer opnieuw blijkt dat alcohol en verkeer niet samen gaan. Maar nog altijd stappen bestuurders met teveel alcohol op achter het stuur. Jaarlijks vallen in het verkeer tientallen slachtoffers en gewonden door alcohol. Om de verkeersveiligheid te bevorderen, maar ook om het drinkgedrag van weggebruikers proactief, preventief en repressief te beïnvloeden zijn er regelmatig alcoholcontroles.

De controle in Vlaardingen werd gecombineerd met het ANPR systeem van de politie Rotterdam-Rijnmond. Dit is een computer met daaraan gekoppeld een videocamera, die kentekens van passerende auto's scant en herkent. Hiermee spoort de politie, op basis van kentekens, auto's op die voorkomen in de bestanden van de politie en belastingdienst. Dat kunnen aandachtsvestigingen zijn zoals rijden zonder rijbewijs, rijden tijdens ontzegging van rijbevoegdheid of het hebben van openstaande boetes, maar kunnen ook verdachten zijn een misdrijf in de regio.

Tijdens deze actie werkte de politie samen met medewerkers van de Gemeente Vlaardingen (Lichtblauwe Brigade), Veilig Verkeer Nederland, Douane, RDW en Belastingdienst.

Resultaten
Het overgrote deel van de 2500 gecontroleerde bestuurders mocht na de blaastest doorrijden. Toch waren er opnieuw 24 personen die wel de fout in waren gegaan. Na een definitieve ademanalyse kregen 22 van hen een bekeuring uitgereikt. 2 personen moesten direct hun rijbewijs inleveren. Eén Poolse automobilist probeerde onder het stopteken uit te komen. Hij blies dan ook 850 ug/l, terwijl 220 ug/l is toegestaan.

De Belastingdienst heeft door de inzet van ANPR vier voertuigen in beslag genomen. Deze zijn afgevoerd. In totaal is er een bedrag aan achterstallende belastingen betaald van 2754 euro. Medewerkers van de Douane hebben 41 documenten gecontroleerd. Een aantal daarvan wordt nader onderzocht. Overige bekeuringen werden i.s.m. met de RDW o.a. gegeven voor het rijden zonder rijbewijs, niet goed functionerend remsysteem, mobiel bellen en door rood licht rijden.

Blaastest
De politie houdt regelmatig alcoholcontroles in de regio. Door een blaastest wordt gekeken of bestuurders van gemotoriseerde voertuigen te veel hebben gedronken. De wettelijke grens is 0,5 promille en 0,2 promille voor beginnende bestuurders (bestuurders die korter dan vijf jaar hun rijbewijs hebben). Wie te veel gedronken heeft, krijgt behalve een proces-verbaal, ook voor een bepaalde duur een rijverbod opgelegd. Ook kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen een Educatieve Maatregel Alcohol verplicht stellen. Tenslotte kan het rijbewijs worden ingevorderd bij respectievelijk 1,3 promille en 0,8 promille.