VU medisch centrum

'Kindergeneeskunde in Amsterdam kan doorgroeien tot Europese top'

9 september 2010

Sinds 1 juni is neonatoloog Hans van Goudoever medisch afdelingshoofd kindergeneeskunde van VUmc. Hij is tevens hoofd van de afdeling kindergeneeskunde van het AMC en hoogleraar kindergeneeskunde aan de UvA. In het kader van de concentratie van kindergeneeskundige expertise biedt zijn aanstelling nieuwe kansen voor de regio Amsterdam.

Concentratie
"Momenteel zijn we in heel Nederland bezig met het concentreren van de kindergeneeskunde. Het is heel bijzonder dat in Amsterdam twee academische kindergeneeskundige afdelingen zo dicht bij elkaar staan. Ik heb 21 jaar in Rotterdam gewerkt, het laatst als hoofd neonatologie. Toen ik vorig jaar werd gevraagd om hoofd kindergeneeskunde in het AMC te worden heb ik voorgesteld om de samenwerking met VUmc te intensiveren, zodat de kindergeneeskunde in de regio over de volle breedte behouden kan blijven. Daardoor worden we de grootste speler in het land en kan de kindergeneeskunde in Amsterdam doorgroeien tot de top van Europa. Dat kunnen en moeten we alleen in gezamenlijkheid realiseren. Dat voorstel werd positief ontvangen, ook door de raad van bestuur van VUmc. Zodoende zit ik hier."

Samen sterk
"De zorg moet bezuinigen. Daar ontkom je niet aan, maar samen staan we sterker. Deze samenwerking is overigens géén bezuinigingsoperatie. Door schaalvergroting kunnen we kwalitatief betere zorg leveren. Dat heeft mijn prioriteit. Bovendien biedt deze samenwerking meer mogelijkheden voor onderzoek en onderwijs. Ik heb met beide rvb's expliciet afgesproken dat we de eerste drie jaar niet meer bezuinigen dan het gemiddelde in VUmc of het AMC. De afdeling kindergeneeskunde van het AMC is bijna twee keer zo groot dan die van VUmc, maar het is zeker niet zo dat de ene afdeling de ander opslokt. Er blijven ook twee locaties voor kindergeneeskunde. VUmc profileert zich bijvoorbeeld al jaren met kinderneurologie en -oncologie op wereldniveau; het syndroom van Down en obesitas zijn andere speerpunten. Die expertise blijft behouden en willen we versterken."

Eenheid
"In eerste instantie willen we de zorgprotocollen synchroniseren, zodat sprake is van een eenduidig behandelproces. Dat vergroot de helderheid voor patiënten en verwijzers en is van invloed op de patiëntenstroom. Vervolgens bekijken we in onderling overleg of we de zorg op beide locaties blijven aanbieden, of dat bepaalde ziektes hier of juist in het AMC worden geconcentreerd. Uiteindelijk streven we naar een personele unie, waarin medewerkers volledig uitwisselbaar zijn. Maar daar gaan nog wel de nodige jaren overheen."

Efficiëntie
"In Rotterdam deed ik veel patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs. Het komend half jaar ben ik vooral manager, dat is wel wat anders. Zodra de protocollen klaar zijn, wil ik overigens graag op beide locaties diensten meedraaien. Mijn nevenactiviteiten blijf ik voortzetten. Het wordt er niet minder op, maar als het leuk is, is dat helemaal geen punt. Het scheelt denk ik ook als je zegt dat je het niet druk hebt. Ik werk hard en efficiënt, maar ik heb het eigenlijk nooit druk."

Ursula Wopereis

Hans van Goudoever (Laren, 1962) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit. Na zijn promotieonderzoek werd hij hoofd neonatologie in het Kinderziekenhuis Erasmus MC-Sophia. Van Goudoever is lid van de redactieraad van verschillende internationale wetenschappelijke tijdschriften en actief in diverse Europese onderzoeksraden. Hij is bovendien lid van de commissie Kinderarts, Ethiek en Recht. Hans van Goudoever is net getrouwd en heeft vijf kinderen. bron: Tracer