VU medisch centrum

Gastvrij VUmc

'Met een sms'je bevestigen we de afspraak'

9 september 2010

De afdeling revalidatiegeneeskunde stuurt sinds half juni haar patiënten per sms een bevestiging voor een afspraak. Revalidatiegeneeskunde is daarmee de eerste afdeling binnen VUmc die van deze mogelijkheid gebruik maakt. Volgens hoofd zorgeenheid Marieke Deckers, zijn de ervaringen overwegend positief. "Bij deze sms-dienst worden gegevens uit ons afsprakensysteem, UltraGenda, gekoppeld aan ons patiëntenbestand, ZIS. De kans op fouten is daardoor nog maar heel klein. Het kwam voorheen nog wel eens voor, dat een medewerker of patiënt de afspraak anders noteerde dan in ons systeem verwerkt stond."

Niet alleen diegenen met een mobiele telefoon krijgen een sms. "Mensen met alleen een vaste telefoon krijgen een computerstem te horen die de datum en tijd van de afspraak bevestigt. Deze stem klinkt wat blikkerig, en sommige mensen hebben ons dan ook even gebeld om na te gaan of het wel klopte. Een kwestie van wennen." Of door deze sms-dienst nu minder mensen niet komen opdagen voor een afspraak, de zogenoemde 'no show'-patiënten, kan nog niet zwart op wit worden aangetoond. "Ons belangrijkste doel was om extra service te verlenen aan onze patiënten. En daarbij zijn we pas gestart. We hebben overigens wel de indruk dat het beter gaat." Op dit moment krijgen alleen mensen die een afspraak hebben met een revalidatiearts een sms. "Door de goede ervaringen denken we erover om de dienst uit te breiden met onze ergo- en fysiotherapeuten."

Twee andere afdelingen, inwendige geneeskunde en klinische genetica, zijn sinds kort ook gestart met het sturen van een bevestigings-sms. Ook geïnteresseerd in deze sms-dienst? Neem dan contact op met Ans van Manen ( af.vanmanen@VUmc.nl ) of Karin Snel (k.snel@VUmc.nl ) van de afdeling BIZA.
bron: Tracer