VU medisch centrum

Verbouwing poli klinische chemie: Prikken met licht, rust en overzicht

9 september 2010

"De vissenkom, zo noem ik 't." Elianne Roelandse wijst naar de oude prikpoli. De ruimte op de eerste verdieping van de brug is een donkere hoek met prikkamers zonder daglicht, ramen van matglas met gordijnen ervoor, twee dichte balies en rijen aftandse klapstoelen. "Patiënten bleven vaak in 't ongewisse over de voortgang en medewerkers hadden nauwelijks zicht op wie zat te wachten. In de nieuwe prikpoli kiezen we voor licht, rust en overzicht", vertelt de leidinggevende van het klinisch chemisch laboratorium enthousiast.

"Het was hier letterlijk ondoorzichtig. Medewerkers zagen niet wat zich in de wachtkamer afspeelde en moesten door een intercom achter glas met de patiënten communiceren. Omgekeerd konden patiënten onze medewerkers niet zien, en vroegen zich bij lang wachten af of er wel iemand werkte. Er hing geregeld een grimmige sfeer. Zo zie je dat inrichting gedrag behoorlijk kan beïnvloeden. Dat kan dus ook de positieve kant op", legt Elianne Roelandse de reden voor de nieuwe prikpoli
uit.

Verwisseling en verwarring
Dagelijks krijgt het laboratorium zo'n 300 tot 400 patiënten te verwerken, zonder afspraak - feitelijk heeft het lab daarmee de grootste polikliniek van VUmc. Dat betekent lange wachttijden. Roelandse verwacht dat die wachttijden door de nieuwe inrichting korter worden, ook omdat de logistiek verandert. "Straks kunnen medewerkers gewoon zien hoe druk het is, en dus of ze extra mensen nodig hebben. En lagen vroeger de papieren van patiënten op een balie achter gesloten deuren, met alle kans op verwisseling en verwarring, nu houdt elke patiënt zijn eigen papieren de hele tijd bij zich."

Daglicht
Een open balie van wit kunststof met vier aanspreekplekken, iets verhoogd zodat je op ooghoogte met patiënten kunt praten en een steenrode achterwand, Een houten wand met een ronding, een lange bank in lichte tinten, banken langs de muren. Een zogeheten green wall, een verlichte wand met langzaam veranderende projecties. Daglicht door lagere muren van de prikkamers. Plus een afgesloten plek voor voorraden en materialen. Dat is in een notendop het nieuwe uiterlijk van de prikpoli van het klinisch chemisch laboratorium, ontworpen zoals het dagchirurgisch centrum. "We hebben er dan ook flink aan getrokken. De prikpoli stond al op de lijst voor een nieuwe locatie. Maar nu de bouw van de laboratoriumtoren stilligt, was een nieuwe plek van de baan. En juist gezien al die klachten moesten we de huidige plek echt onder handen nemen." Naar verwachting is de volledig verbouwde prikpoli vanaf
1 november in gebruik. Voor het tijdelijke priklab heeft het personeel de koffiekamer afgestaan. "Een vriendelijk offer voor de nieuwe werkplek."

Barbara van Male
bron: Tracer