Belgische Federale Overheid



Europese Week van Vervoering en autoloze zondag

Datum: 13 september 2010

De Europese Week van Vervoering vindt jaarlijks plaats van 16 tot 22 september. Tijdens deze week kan de bevolking in heel Europa genieten van evenementen die gewijd zijn aan duurzame mobiliteit. Ook in België staan verschillende evenementen op stapel in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Aardig-op-weg-week in Vlaanderen

In Vlaanderen draagt deze week de naam 'Aardig-op-weg-week'. Ze biedt een waaier aan acties waaraan verschillende doelgroepen kunnen deelnemen. Van 8 tot 22 september kunnen gezinnen en individuen twee weken lang proefondervindelijk kennismaken met de voordelen van autodelen. Tijdens het weekend van 18 en 19 september kunnen ouders en kinderen op minimum vijftien locaties deelnemen aan 'Fiets (je) vaardig', een workshop met praktische oefeningen en tips om veilig met kinderen in het verkeer te fietsen. Op 19 september is er de 'Autovrije Zondag'.

Week van Vervoering en Open Monumentendagen in Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staan tijdens de Week van Vervoering verschillende activiteiten op het programma rond diverse aspecten van stedelijke mobiliteit. Elke dag staat een ander thema centraal: te voet gaan, fietsen, het openbaar vervoer, autodelen ...

Ook dit jaar stelt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn 160 km2 ter beschikking van de zachte mobiliteit op zondag 19 september. Het MIVB-net is die dag gratis. De autoloze zondag wil de mentaliteit veranderen en een debat over mobiliteit in de stad op gang brengen. Naast de Open Monumentendagen worden overal in de stad tal van activiteiten en evenementen gehouden zoals wandel- en fietstochten. Net als vorig jaar, kunt u dankzij 'Mijn dorp in de stad' genieten van rustige en gezellige zones op symbolische pleinen in verschillende Brusselse gemeenten.

'Jongeren en Mobiliteit' in de kijker in Wallonië

In Wallonië staat het thema 'Jongeren en mobiliteit' centraal tijdens deze editie van de Week van Vervoering (fr). Dit evenement is ook de uitgelezen gelegenheid om onderwijzend personeel te informeren over de bestaande didactische hulpmiddelen in Wallonië om het onderwerp mobiliteit te bespreken in de klas.
Er is ook opnieuw een tekenwedstrijd (fr) voor de zes- tot tienjarigen. Zo kunnen ook jongere kinderen het onderwerp mobiliteit behandelen op school.

Meer informatie over de Europese Week van de Vervoering vindt u ook op de website van de 'European Mobility Week'. (en)