Belgische Federale Overheid



Federale politie waarschuwt voor nieuwe golf van oplichtingen

Datum: 10 september 2010

De federale politie waarschuwt voor een nieuwe golf van oplichtingen in Europa die sinds kort ook in België is opgedoken. Door gebruik te maken van de techniek van 'social engineering' slagen oplichters erin om gevoelige informatie van slachtoffers te verkrijgen.

Wat is 'social engineering'?

Bij 'social engineering' benadert iemand u (telefonisch): hij geeft zich uit als een betrouwbare persoon van een financiële instelling, overheidsadministratie, internettoegangsleverancier, internationaal bedrijf, ... om informatie te bekomen zoals logins, paswoorden, bankgegevens, kredietkaartgegevens, ...

Een voorbeeld van 'social engineering'

U wordt opgebeld door iemand die zich uitgeeft als veiligheidsmedewerker van een financiële instelling. U krijgt te horen dat er mogelijk verdachte transacties zijn gebeurd met uw bankrekening. Onder het mom van een veiligheidsnazicht wordt u gevraagd om enkele handelingen uit te voeren op uw computer en op het beveiligingsapparaatje van uw financiële instelling. Eigenlijk stelt u zo dezelfde handelingen als wanneer u toegang zou nemen tot de website van internetbankieren. De crimineel gebruikt deze gegevens om toegang te krijgen tot uw rekening en dit terwijl u telefonisch nog in verbinding bent met hem.

Geef nooit gevoelige info door via e-mail of telefoon

Gezien de evolutie van het fenomeen in het buitenland, vreest de politie ook een uitbreiding in België.
Het is niet altijd duidelijk hoe de criminelen hun slachtoffers kiezen. Maar enkele slachtoffers gaven aan eerder ook gereageerd te hebben op een phisingmail (een e-mail om vertrouwelijke informatie te ontfutselen van de ontvanger).

Een instelling zal nooit via e-mail of telefoon contact opnemen om gevoelige informatie zoals logins en paswoorden te vragen. Geef ze dus niet vrij, maar neem zelf contact op met de betrokken instelling via een bekend nummer als u enige twijfels heeft. Voer ook nooit zomaar handelingen uit op uw computer als iemand u dit telefonisch vraagt. Zorg er bovendien voor dat uw computer beschikt over een anti-virus en firewallprogramma en hou ze up-to-date. Kijk ook na of u beschikt over de recentste versie van uw webbrowser.

Slachtoffer van 'social engineering'?

Bent u slachtoffer geworden? Leg dan klacht neer bij de lokale politie.

Werd u benaderd maar bent u geen slachtoffer? Meld het via www.ecops.be.

Meer informatie vindt u in het officiële persbericht van de federale politie.