Belgische Federale Overheid


Negen op tien Europeanen blijven ontwikkelingshulp steunen

Datum: 13 september 2010

De Europese burgers blijven vastberaden in de steun voor ontwikkelingslanden, zegt een speciale Eurobarometer. Een week vóór de bijeenkomst van de Verenigde Naties over de Millenniumdoelen plaatsvindt, blijkt uit de peiling dat 89% van de respondenten ontwikkelingshulp belangrijk of zeer belangrijk vindt. Twee op de drie Europeanen vinden dat de EU haar beloften om tegen 2015 de hulp te hebben opgeschroefd tot 0,7% van het BNI moet nakomen of zelfs nog moet verhogen. Ondanks de financiële crisis en de economische situatie in Europa staat een grote meerderheid, ongeacht hun nationaliteit, nog steeds achter deze steun.

Voor deze speciale Eurobarometer werden in juni 2010 26.500 burgers in alle 27 lidstaten bevraagd over een hele reeks ontwikkelingskwesties. Hieruit is vooral gebleken dat de algemene steun voor ontwikkelingshulp niet geleden heeft onder de economische crisis. Het aantal mensen dat hulp heel belangrijk vindt, is zelfs gestegen van 39% vorig jaar naar 45% dit jaar.

Uit de peiling komt ook naar voren, en wel voor de eerste keer, dat het verschil in opvatting tussen de zogenaamde EU 15 en de EU 12 duidelijk is afgenomen. Als er al een scheidslijn is, dan loopt die eerder tussen de landen die het meest door de economische terugval zijn geraakt en die welke er economisch beter voorstaan. Indirect steunen de bevraagden ook de samenhang in het ontwikkelingsbeleid: 43% vindt dat de handel en het financieel beleid van de EU positief op de partnerlanden uitwerken. Ook vredesopbouw komt tot 42%, gevolgd door landbouw met 33% en migratie met 22%.

Ook volgens de peiling:
42% van de respondenten ziet armoede als de grootste uitdaging voor ontwikkelingslanden, gevolgd door de economische crisis (36%), voedselvoorziening (20%) en volksgezondheid (19%).

42% is voor hulp aan ontwikkelingslanden als vrijwilliger of door geldelijke steun. 30% geeft geld of werkt als vrijwilliger.

63% ziet internationale organisaties als de best geplaatsten om de ontwikkelingslanden te helpen. Hier komt de EU met 17% na de VN met 27% en de Wereldbank met 19%.

De speciale Eurobarometer (in het Engels):
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_en.htm#352