FNV Sport

Pensioenfonds Zorg en Welzijn: actuele ontwikkelingen

De rente is historisch laag en we leven steeds langer. Dat betekent nogal wat voor de pensioenen. Het onderwerp Pensioen is dan ook volop in het nieuws. Pensioenfonds Zorg en Welzijn wil open communiceren over de situatie van het fonds én over mogelijk toekomstige maatregelen wanneer de situatie zich zou verslechteren.

Daarbij stelt het bestuur zich op het standpunt dat het relevant is om zélf alle werkgevers, deelnemers, pensioengerechtigden en slapers te informeren over de huidige situatie en mogelijke ontwikkelingen. Juist omdat ze heel veel informatie via de media krijgen.

Website pfzw.nl
Op www.pfzw.nl wordt uitgebreid aandacht besteed aan de actuele ontwikkelingen. Zo zal er vanaf 14 september onder meer de leidraad bij onderdekking uitgelegd worden. Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft namelijk een leidraad geschreven waarin wordt weergegeven onder welke omstandigheden aanvullende maatregelen door het bestuur zullen worden overwogen. Daarnaast zullen actuele berichten uit de media te lezen zijn en zal over een paar weken Peter Borgdorff zijn eerste blog posten waarop gereageerd kan worden. De website zal steeds meer gevuld worden met informatie.

Dekkingsgraad
De dekkingsgraad is een belangrijke graadmeter voor de financiële positie van Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Het pensioenfonds publiceert al maandelijks de dan actuele stand van de dekkingsgraad. Op vrijdag 10 september wordt de meest recente stand van de dekkingsgraad gepubliceerd op http://www.pfzw.nl/dekkingsgraad.nl U kunt het verloop van deze graadmeter hier volgen.

Herstel
Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft net als andere fondsen te maken met sterk dalende rentestanden, stijgende levensverwachtingen en schommelingen op de aandelenmarkten. Op dit moment zijn de maatregelen uit het herstelplan van 2009 nog voldoende om op tijd te herstellen. Mochten deze niet meer voldoende blijken, dan zijn er nog een aantal andere mogelijke maatregelen, bijvoorbeeld een premieverhoging of het korten van pensioenaanspraken. Vanaf 14 september worden deze maatregelen uitgebreid toegelicht op http://www.pfzw.nl