Gemeente Breukelen


maximum snelheid op Rijksweg A2

Colleges Breukelen en Loenen tegen verhoging maximum snelheid op Rijksweg A2

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Breukelen en Loenen

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Breukelen en Loenen sturen een gezamenlijke brief naar minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. De beide colleges zijn niet blij met zijn uitspraak over een eventuele verhoging van de maximum snelheid op de Rijksweg A2 op het traject Holdendrecht-Maarssen.

De minister van Verkeer en Waterstaat heeft onlangs via de media laten weten dat de maximum snelheid op het genoemde traject tijdens de rustige uren verhoogd kan worden van 100 naar 120 kilometer per uur. De colleges van Breukelen en Loenen zijn hierop tegen omdat dit negatieve effecten oplevert voor het leefklimaat van de omwonenden. Daarnaast is de verhoging van de maximum snelheid op dit gedeelte van de A2 in strijd met eerdere besluiten.

In strijd met de wet

Een verhoging van de maximum snelheid op de A2 van 100 naar 120 kilometer per uur is in strijd met de maatregelen zoals die zijn vastgelegd in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) en het Wegaanpassingsbesluit voor de verbreiding naar 2 x 5 rijstroken op het traject tussen Holendrecht en Maarssen. In beide kaders is de verlaging van de snelheid van 120 naar 100 kilometer per uur een noodzakelijke maatregel om aan de Wet geluidhinder en het Besluit luchtkwaliteit te voldoen. Bij een snelheidsverhoging komt de verbreding van de A2 op dit traject in strijd met de wet.

De beide regelingen zijn bedoeld om de omwonenden een bepaald minimum aan leefomgevingskwaliteit te garanderen. In de brief aan de minister geven de colleges van Breukelen en Loenen aan een verslechtering niet te zullen accepteren.

De colleges Breukelen en Loenen gaan ervan uit dat de uitspraak van minister Eurlings bij een uitspraak blijft en dat dit geen verdere gevolgen zal hebben. De gemeente Maarssen die ook tegen verhoging van de maximum snelheid is, gaat de minister ook een reactie sturen.