Woningcorporatie Ymere

Joods studentenhuis in Amsterdam

13-9-2010

Zestien Joodse studenten kunnen deze week een kamer betrekken in een Joods studentenhuis in Amsterdam, dat Ymere samen met de Stichting Joods Studentenhuis Amsterdam geschikt heeft gemaakt voor kosjere bewoning.

Het nieuwe Joodse studentenhuis staat in de Amsterdamse wijk De Pijp, niet ver van diverse synagogen en andere voorzieningen, zoals kosjere winkels en restaurantjes. Het bestaat uit twee panden. Deze zijn gebouwd aan het begin van de vorige eeuw.

Beide panden hebben acht slaapkamers met elk een eigen wastafel. De bewoners delen de badkamers, woonkamer, keuken en tuin. Verder zijn alle faciliteiten aanwezig die nodig zijn voor Joodse studenten, die ook binnenshuis de Joodse wetten willen naleven, zoals een kosjere en niet-kosjere keuken.

Verhuizing

Vorige maand tekenden de Stichting Joods Studentenhuis Amsterdam en woningcorporatie Ymere een samenwerkingsovereenkomst. Daardoor kunnen deze week zestien nieuwe bewoners naar hun gloednieuwe studentenkamer verhuizen.

Criteria

Iedereen die voltijd staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling in Amsterdam of omgeving en voldoet aan de lidmaatschapscriteria van een van de drie Joodse kerkgenootschappen - Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom (LJG) of Portugees Israëlitisch Kerkgenootschap (PIK) kan zich inschrijven voor een plek in dit studentenhuis. Er is nu al een wachtlijst.

Op televisie

Op 5 september zond de Joodse Omroep een item uit over het nieuwe Joods Studentenhuis. Het programma De 5Ws maakte al kennis met de enthousiaste nieuwe bewoners en sprak met initiatiefneemster Mirjam van Emden.

Op de website van de Joodse Omroep kunt u het item bekijken. Het is ook nog te zien via www.uitzendinggemist.nl of via de on-demand service 'Uitzending gemist' in de digitale mediabox van uw kabelaanbieder (mits u daarop bent geabonneerd).

Aanvullend

Ymere wil vanuit haar maatschappelijke rol betaalbare studentenhuisvesting creëren die goed aansluit bij de wensen van de doelgroep. Omdat de student niet bestaat, probeert Ymere haar huisvestingsaanbod af te stemmen op de wensen en behoeften van allerlei verschillende studentengroepen. Hiermee wil Ymere aanvullend zijn op het aanbod van andere studentenhuisvesters.

Maatwerk voor studenten

In 2008 creëerde Ymere passende woonruimte voor onder andere conservatoriumstudenten, studenten van de Frank Sanders Academie voor Musicaltheater en voor Masterstudenten van de Universiteit van Amsterdam die hun bachelor aan een universiteit in een andere stad hebben afgerond. Ook onderzocht Ymere samen met de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten de woonwensen van hun studenten.

Door goed te luisteren naar studenten en nauw samen te werken met de onderwijsinstellingen, wil Ymere de student niet alleen een dak boven het hoofd bieden, maar ook een bijdrage leveren aan een succesvolle studententijd.

Meer informatie kunt u vinden op de website www.joodsstudentenhuis.nl.