Provincie Utrecht

Week van de Alfabetisering/Marieke Raven/Tekst te koop

Ambassadeurs onmisbaar in strijd tegen laaggeletterdheid

Gedeputeerde van de provincie Utrecht, Marjan Haak, in gesprek met ambassadeur Gerrit van Ommering.

Het Utrechtse provinciehuis stond zaterdag 11 september in het teken van de vierde editie van de Landelijke Ambassadeursdag. Deze bijeenkomst vond plaats in het kader van de Week van de Alfabetisering. De dag was georganiseerd door CINOP en Stichting ABC in samenwerking met de provincie Utrecht.

Al ruim voor aanvang wachtten tientallen ambassadeurs op het startsein van de ontmoetingsdag. "Ieder jaar worden het er meer," zei Kees Hammink van Stichting ABC in zijn openingstoespraak. En met trots keek hij de zaal rond. Maar liefst 180 ambassadeurs en hun begeleiders uit Nederland, België en Duitsland hadden zich aangemeld voor deze dag.

Ambassadeurs zijn mensen die op latere leeftijd hebben leren lezen en schrijven en zich inzetten om laaggeletterdheid te voorkomen en terug te dringen. Tijdens de ambassadeursdag wisselden ze ervaringen uit en volgden ze een workshop. Daarin kregen ze onder meer handvatten aangereikt over de wijze waarop zij kunnen binnenkomen bij bedrijven, hoe ze het onderwerp op de agenda krijgen bij gemeenten en de manier waarop zij met de pers kunnen omgaan.

Provinciale steun
Marjan Haak, gedeputeerde van de provincie Utrecht, prees de inzet van de ambassadeurs. "Zonder jullie zou het onderwerp allang van de agenda van het bedrijfsleven, de gemeenten en onderwijsinstellingen zijn verdwenen." Al jaren is laaggeletterdheid een belangrijk thema binnen de provincie Utrecht. Het programma Sociale Agenda gaat de strijd aan door goede voorbeelden te verspreiden, samenwerking tussen gemeenten te stimuleren, kennis en ervaring te delen en initiatieven te ondersteunen. Samenwerkingspartners hierin zijn CINOP, een internationaal adviesbureau op het gebied van opleiden en ontwikkelen, en Stichting ABC, belangenbehartiging alfabetisering.

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11