Syntens

Deelname aan wedstrijd levert verdubbeling omzet op!

Pepijn Ornstein, oprichter van Grunschabel Ice Laboratories bewaart goede herinneren aan het winnen van 'Smaakvol2009'. De jury viel als een blok voor zijn ijs, dat niet alleen uitblinkt in smaak, maar ook door de unieke bereidingswijze, waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van natuurlijke, plantaardige grondstoffen. Het leverde de ondernemer uit Alkmaar een verdubbeling van de omzet op. Syntens organiseert, in samenwerking met de Taskforce Multifunctionele Landbouw en Foodlog.nl, dit jaar weer een landelijke wedstrijd voor ondernemers met een lekker product van eigen bodem. Voor het derde achtereenvolgende jaar wordt de Smaakvol-erkenning uitgereikt.

Ornstein dankt naar eigen zeggen de omzetverdubbeling, die zijn bedrijf sindsdien doormaakte, voor een belangrijk deel aan deze verkiezing. "Het heeft ons veel publiciteit opgeleverd. Er is veel over ons geschreven, variërend van de culinaire redacties van de landelijke dagbladen tot aan magazines als bijvoorbeeld Linda en Seasons. Het is ongelooflijk waardevol als culinaire journalisten, die door het publiek als deskundig en objectief worden beschouwd, zich lovend uitlaten over jouw product." Rona Uitentuis, publiekswinnaar van 'Smaakvol2009' deelt de mening van Ornstein. "Deelnemen is leuk en je leert in korte tijd enorm veel. Vóór de deelname was onze kaas gewoon Messekleverkaas. Nu is het een uniek kaasje volgens oud en geheim recept. Authentiek en in Nederland enig in zijn soort. Onze verkoop is flink gestegen. We maken nu niet meer één keer per week kaas, maar drie keer."

Smaakvol-erkenning

De landelijke wedstrijd voor ondernemers met een lekker product van eigen bodem wordt door Syntens, in samenwerking met de Taskforce Multifunctionele Landbouw en Foodlog.nl, georganiseerd. Voor de derde keer wordt de Smaakvol-erkenning uitgereikt, dit jaar onder het thema 'de smaak van NL'. De lekkerste producten strijden op 30 november in Den Bosch, de Hoofdstad van de Smaak 2010, om de ultieme smaakerkenning. Met uiteindelijk twee winnaars: de Smaakvol2010, dé erkenning van professionals voor het lekkerste product van Nederland en de publieksprijs voor de landelijke publieksfavoriet.

Jumbo, Zusje en Parijs

Dat het authentieke streekproduct geen vluchtige hype is maar een duurzame trend, merken ook Karin en Gerrit Reintjes van Boerderij 't Platteland in het plaatsje Veulen bij Venray. Hun zelfgemaakte rabarbersap trok tijdens Smaakvol2009 dusdanig de aandacht van het jurylid van supermarkt Jumbo, dat de flessen sinds juli 2010 in de schappen staan. De geitenkaas van De Groote Stroe, één van de zes finalisten van vorig jaar, wordt geserveerd in 'Zusje' in Zwolle, één van de restaurants van Jonnie Boer. Magda Scholte van De Groote Stroe: "De publiciteit rond Smaakvol2009 heeft de aandacht van een Nederlandse kok getrokken die ervoor heeft gezorgd dat mijn geitenkaas -voor de tijd dat een bepaald gerecht op het menu stond- werd ingekocht door een driesterren restaurant in Parijs. Naar verwachting komt het betreffende gerecht dit najaar opnieuw daar op de kaart!"

Regionale voorrondes

Voorafgaand aan deze finale in november worden regionale voorrondes georganiseerd. Deze vinden plaats op 30 september in Amsterdam, 4 oktober in Zwolle en op 5 oktober in Veghel. De smaakjury, die bestaat uit een aantal smaakspecialisten, waaronder Janneke Vreugdenhil (culinair journalist van het NRC), Felix Wilbrink, (culinair journalist van de Telegraaf) en Dick Veerman (foodkenner en initiatiefnemer van foodlog.nl), toetst de producten op smaak en presentatie. De smaakjury nomineert vervolgens per regio zes producten die doorgaan naar de publieke smaaktest en de masterclasses.

Finale in de hoofdstad van de smaak

De smaakjury zal op 30 november in Den Bosch de producten van de finalisten voor een laatste keer proeven en toetsen. In een spannende eindronde worden de kanshebbers aan het publiek gepresenteerd. Daarna worden de winnaars van Smaakvol2010 en de publieksprijs bekend gemaakt.

Deelnemen

Nederlandse food- en agribedrijven uit het midden- en kleinbedrijf met een authentiek voedingsproduct van eigen productie, waarvan het hoofdingrediënt uit Nederland komt, kunnen deelnemen aan deze wedstrijd. Voorwaarde is ook dat de ondernemers ambities hebben om het bedrijf of product een stap verder te brengen. Via www.syntens.nl/desmaakvanNL is het mogelijk om in te schrijven voor de regionale voorrondes. Aanmelden kan tot en met 24 september 2010.