D66

maandag 13 september 2010

Schaake wil dat internet Nobelprijs Vrede wint

"Internet geeft mensen mogelijkheden vrijer te communiceren, met elkaar verbonden te zijn, en toegang tot informatie te krijgen." Dit zei Europarlementslid Marietje Schaake na een debat in het EP over de vraag of het internet de Nobelprijs verdient.

prijs als aanmoediging

Schaake: "Het internet heeft voor een revolutie gezorgd waarvan we pas het begin gezien hebben. Mensen die leven onder repressieve regimes hebben de mogelijkheid om hun ervaringen te delen en zich te organiseren. Steeds vaker worden mensen ook via internet bedreigd door censuur en opsporing. De Nobel Prijs voor de Vrede kan op zich geen vrede opleveren, dat is helaas nog niet gelukt. De prijs moet gezien worden als een aanmoediging daartoe. Het web moet een middel richting meer vrijheid zijn, daarom steun ik de nominatie van het internet voor de Nobelprijs voor de Vrede."

Het Europarlementslid van D66 en de denktank voor jonge Europeanen ThinkYoung hadden het debat samen georganiseerd.

Iran

Schaake: "Kijk naar Iran. Zonder Youtube, Facebook en Twitter hadden we niet geweten wat er vorig jaar na de presidentsverkiezingen precies in Teheran met demonstranten gebeurde." De Iraanse mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi, die de Nobelprijs in 2003 kreeg, is een van de ambassadeurs van de promotiecampagne Internet for Peace.

internet versterkt

Een van de gastsprekers tijdens het debat was Riccardo Luna, van de Italiaanse uitgave van het magazine Wired dat het internet in maart heeft genomineerd voor de Nobelprijs. Luna: "Internet versterkt de positie van mensen. Het kan worden ingezet om de vrijheid van expressie en toegang tot informatie te vergroten."

In oktober wordt bekend gemaakt wie dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede krijgt.