Nederlands Jeugdinstituut


Integrated Working: verslag van de internationale expertmeeting over CJG's

Accreditering van het Familienzentrum in Noordrein-Westfalen, een professioneel netwerk voor children's centres leaders in Engeland en een gezamenlijke universitaire opleiding voor pedagogen en verpleegsters in de familjecentraler in Zweden. Dit zijn enkele voorbeelden die aan de orde kwamen tijdens de derde internationale expertmeeting over de Centra voor Jeugd en Gezin die het NJi vrijdag 10 september organiseerde.

De expertmeeting stond in het teken van professionalisering, een actueel thema in de Nederlandse CJG-ontwikkeling. Aan deze expertmeeting namen 50 Nederlandse deelnemers en 12 internationale experts uit Engeland, Schotland, Duitsland, Zweden, Vlaanderen en Noorwegen deel.

Duidelijk is dat er in de landen om ons heen al veel is ontwikkeld rondom opleiding om het zogenaamde integrated working in de Centra voor Jeugd en Gezin te bevorderen. Veel van de familiecentra in andere landen richten zich op ouders met jonge kinderen en hebben veel ruimte en aandacht voor het creëren van ontmoeting. Dit zorgt voor laagdrempeligheid en vraagt van de professional om vanuit partnerschap met de ouders te werken. Presentaties en verslag van de bijeenkomst worden binnen twee weken op de website www.nji.nl/integratedworking gepubliceerd.