Gemeente Diemen


Diemen protesteert in Den Haag

Het college van B&W van Diemen heeft protestbrief geschreven aan de Tweede kamer over de voorgenomen bezuinigingen op de Wet Werk en Bijstand en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Wet werk en bijstand

Het college geeft in de brief aan de Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken aan dat het budget dat nu voor de Wwb is vastgesteld ruim EUR 500.000 lager is dan eerder toegekend. Diemen begrijpt op welke wijze de budgetten voor 2010 zijn berekend. Tegelijkertijd wordt echter geconstateerd dat 'de korting van 10% ongehoord groot is'. Die korting is temeer zo lastig te verteren omdat door de economische crisis vanaf de zomer van 2009 een forse toename van het aantal uitkeringen en de kosten is te constateren. De gemeente meent ook dat de ruimte om de instroom te beperken en de uitstroom zo groot mogelijk te laten zijn maximaal is benut. Diemen heeft op dat terrein in ieder geval bovengemiddeld gepresteerd. Het college roept de kamerleden op tot een kritische blik op de gehanteerde rekenregels en op het realiteitsgehalte van het Haagse financiële beleid en de lokale uitvoeringspraktijk, zeker in Diemen.

Wet maatschappelijke ondersteuning

Ook op het terrein van de Wmo speelt voor volgend jaar een grote bezuiniging en ook daarover trok het college in Den Haag aan de bel. Het ministerie heeft aangekondigd in 2011 een ander verdeelmodel te kiezen en EUR 200 miljoen te bezuinigen. Voor Diemen gaat het daarbij om een korting van 17,7%, een kleine EUR 360.000. Ook daartegen heeft het college bezwaar aangetekend. 'De korting is onvoldoende gemotiveerd. Onduidelijk is welke richtlijnen en cijfers zijn gebruikt. Ook staan deze verwachtingen haaks op de trend in de uitgaven binnen de Wmo in Diemen.' Het college spreekt de vrees uit dat het voorzieningenniveau in Diemen op deze manier niet voldoende in stand gehouden kan worden. Het roept in ieder geval de Tweede Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport op het Diemense signaal mee te nemen in het overleg met de minister.

De brief aan de kamercommissie voor Sociale Zaken is hier te vinden.

De brief aan de kamercommissie voor VWS is hier te vinden.
---