Wintertuinfestival 2010 - literatuurfestival over het Woord en het Wit


Van 24 t/m 28 november in Nijmegen

NIJMEGEN, 20100913 -- Adriaan van Dis, J. Bernlef, Douwe Draaisma, Donskoy, Asfaltfeeën, Eric Corton, Elle Bandita, Peter Verhelst, La Femme Belge, Berend Strik, Janneke Vreugdenhil, Gregory Frateur en Nicolas Rombouts (Dez Mona) en The Bony King of Nowhere zijn slechts de eerste bevestigde namen van het festival op het snijvlak van literatuur en andere kunsten. Het Wintertuinfestival dompelt zich onder in de wereld van het woord en het wit. Op verschillende locaties in Nijmegen onderzoeken schrijvers, muzikanten, kunstenaars, theatermakers en wetenschappers de rol van de leegte in het werk en het bestaan.

FESTIVALTHEMA
Het Wintertuinfestival 2010 gaat over de verhouding tussen werk en de lege ruimte - daarin of daaromheen. Oftewel: over het woord en het wit.

Hoe beslist een dichter waar zijn regels eindigen en het wit het overneemt? Hoe bepaalt een beeldend kunstenaar hoe groot een werk wordt en hoe kiest hij de ruimte waarin het wordt tentoongesteld? Of, zoals Miles Davis ooit zei: het gaat niet om de noten die je speelt, maar om de noten die je weglaat. Maar dit geldt ook voorbij de kunst: waarom vrezen we de leegte in ons dagelijks bestaan en zoeken we altijd iets te doen? Wanneer spelen we met leegte en wanneer wordt het ons opgelegd?

HET PROGRAMMA

Woensdag 24 november start traditiegetrouw met Wintertuin op de Campus. Samen met Cultuur op de Campus en Soeterbeeck wordt een dag vol colleges, masterclasses, kunst en muziek op de Radboud Universiteit gepresenteerd. Eric Corton geeft college en Ivo Victoria en Janneke Vreugdenhil verzorgen masterclasses. Daily Bread rockt in het cultuurcafé!

Donderdag 25 november kun je in poppodium Doornroosje genieten van de succesformule Poetracks, waarbij muzikanten gevraagd worden hun versterkers te pluggen in een gedicht van een oude meester. Dit jaar bewerkten onder meer Elle Bandita, De Anale Fase, Daily Bread, La Femme Belge, Gregory Frateur en Nicolas Rombouts (Dez Mona) en The Bony King of Nowhere een gedicht van Willem Elsschot.

Vrijdag 26 en zaterdag 27 november in het Lindenbergtheater twee Nijmeegse Nachten met literaire zwaargewichten als Adriaan van Dis, J. Berlef en Douwe Draaisma, een zingende Tommy Wieringa en Ingmar Heytze met resp. hun muziekprojecten Donskoy en Asfaltfeeën, poëzieprogramma's, theatervoorstellingen, exposities, bookstore, dj's, film en meer!

Zondag 28 november sluit het festival af met een bijzonder programma in het Valkhofmuseum: Wintertuin treedt op als poëziecurator bij de expositie van Berend Strik

ENTREE
Een passe-partout voor het hele festival kost ¤ 30,- (¤ 27,50 met cjp/studentenpas). Deze geeft toegang tot alle programma's (inschrijven masterclasses verplicht i.v.m. beperkte capaciteit)

Wintertuin op de Campus
Toegang colleges en masterclasses: ¤ 5 / ¤ 2 met cjp/studentenkorting
Programma in de tent en cultuurcafé: vrij toegang

Poetracks
Entree: ¤ 10 / ¤ 8 met cjp/studentenkorting en in voorverkoop

Nijmeegse Nachten I
¤ 15 / ¤ 12,50 met cjp/studentenkorting

Nijmeegse Nachten II
¤ 15 / ¤ 12,50 met cjp/studentenkorting

Poëziecurator
Toegang met passe-partout of entreebewijs museum
Kaatverkoop via www.wintertuin.nl

TERUGBLIK
Het thema van het Wintertuinfestival 2009 was ` Vrij Zwemmen' , over de vrijheid van het spel en de regels van de kunst. Het festival trok ruim 4.000 bezoekers, en is daarmee de best bezochte Nijmeegse editie van het festival ooit. De vele reacties van publiek en pers waren positief en lovend. Het festival haalde zelfs het NOS journaal. "Een prachtfestival voor de literatuurliefhebber die zich graag laat verwarren en overweldigen door een immens aanbod" schreef De Gelderlander.

OVER LITERAIR PRODUCTIEHUIS WINTERTUIN
Wintertuin is het eerste Nederlandse literaire productiehuis. Het productiehuis houdt kantoor in Nijmegen en Arnhem. Daar worden nieuwe producties op het snijvlak van literatuur en andere kunsten bedacht en ontwikkeld. Uitvoeringen vinden plaats op diverse podia, in musea en tijdens festivals in Nederland, België en Duitsland. Wintertuin brengt jaarlijks twee grote festivals voor literatuur: het Wintertuinfestival in Nijmegen en De Geest Moet Waaien in Arnhem. Daarnaast organiseert Wintertuin tal van projecten en programma's op locatie. De activiteiten van het productiehuis trekken jaarlijks circa 35.000 bezoekers.

MEER INFORMATIE: www.wintertuin.nl





Ingezonden persbericht