Erasmus Universiteit Rotterdam

Opening Academisch Jaar HOVO Rotterdam

Datum
Van: 13 september 2010 13:00
Tot: 13 september 2010 15:00

---

Locatie:
Woudestein, aula

Toelichting
HOVO (Hoger Onderwijs voor Ouderen) Rotterdam, onderdeel van Erasmus Academie van de Erasmus Universiteit Rotterdam, opent op maandag 13 september 2010 het nieuwe academische jaar. Thema op deze feestelijke middag is 'Een crisis vraagt om creativiteit'. Aanmelden via: www.hovorotterdam.nl Toegang is gratis.

HOVO Rotterdam opent academisch jaar

HOVO (Hoger Onderwijs voor Ouderen) Rotterdam, onderdeel van Erasmus Academie van de Erasmus Universiteit Rotterdam, opent op maandag 13 september 2010 het nieuwe academische jaar. Thema op deze feestelijke middag is 'Een crisis vraagt om creativiteit'. Het thema, dat het hele jaar centraal blijft staan in het onderwijsprogramma van HOVO, wordt ingeleid door een lezing van hoogleraar culturele economie Arjo Klamer.

In zijn lezing gaat Klamer in op crisis en creativiteit. "Waarom hebben we het zo veel over crisis? Als het gepraat over crisis hier, crisis daar, iets duidelijk maakt, is het dat onzekerheid troef is. Denken we crisis, dan denken we dat er iets goed fout is in hoe de zaken gaan." Klamer stelt dat het daarom een goede tijd om stil te staan bij gangbare praktijken en gangbare manieren van denken. Volgens hem zal blijken blijken dat veel van wat wij nu doen en denken in beweging is gezet in respons tot de crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw, toen de creativiteit van de mensen opmerkelijk was. De centrale vraag in zijn lezing is: "Is het tijd voor een nieuwe creatieve periode? Kan het anders? Willen we het anders?"

Klamer zal met verschillende collega's in het academisch jaar 2010 - 2011 de centrale collegereeks over het jaarthema, met als titel `De verbeelding van een andere economie' verzorgen. Het thema komt ook in andere disciplines terug. Docenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam die colleges geven aan Hovo zijn o.a. dr. Cock van Horzen (Problemen en veranderingen in de joodse geschiedenis), prof.dr. Ko Colijn (Internationale betrekkingen) en dr. Henri Krop (Geschiedenis van de filosofie).

Hovo Rotterdam is onderdeel van Erasmus Academie en verzorgt in opdracht van de Erasmus Universiteit in Rotterdam de `Université du Troisième Age', de universiteit van de derde leeftijd. Met cursussen, hoorcolleges, museumexcursies en studiereizen op universitair niveau aan iedereen van vijftig jaar of ouder, brengt Hovo Rotterdam het ideaal van een leven lang leren in de praktijk. Het cursusjaar van Hovo Rotterdam start vanaf 20 september 2010, met docenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam en daarbuiten. Met ingang van dit studiejaar biedt Hovo Rotterdam onder de noemer `Hovo Zeeland' tevens cursussen aan in Vlissingen.