Evangelische Omroep

Nr.191
Hilversum, vrijdag 10 september 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 37

Ingang Oost, maandag 13 september, 19.30 uur, Nederland 1 Meneer Schimmel heeft tijdens het klussen beide handen aan scherpe pennen verwond. De Ambulancedienst brengt Kees Jansen naar de Spoedeisende Hulp van het Meander Medisch Centrum, locatie Lichtenberg in Amersfoort. Hij is met zijn motor onderuit gegaan. Meneer Van Esveld is longpatiënt, moet veel hoesten en heeft erge last van benauwdheid. Bij de Spoedeisende Hulp meldt zich de 13-jarige Marieke Koopman. Zij is met schoolvoetbal over de bal gestruikeld.

Onverwacht Bezoek, maandag 13 september, 22.12 uur, Nederland 1 Op haar reis door Zuid-Amerika ontmoet Marianne Schriever de liefde van haar leven, Gaston, een zilversmid uit Argentinië die met zijn sierraden over het hele continent zwerft. Marianne blijft bij hem en leidt min of meer een nomadenbestaan. Voor de geboorte van haar eerste kindje komt ze nog terug naar Nederland, maar haar tweede baby wordt in een ver afgelegen hutje in Patagonië geboren. Marianne is ondanks haar karige bestaan heel erg gelukkig, maar het gemis van haar dierbaren is erg groot.

De ouders van Marianne, Cleem en Astraea Schriever, zijn inmiddels naar Frankrijk vertrokken en hebben al hun spaarcentjes in een Chambres d'Hotes gestoken. Zo gebeurde het dat er geen mogelijkheid was om naar hun dochter te gaan en ze hun tweede kleinkind die inmiddels al een een jaar is, nog nooit hebben gezien.

Een droom komt uit als oma Astraea de kans krijgt om naar Argentinië te reizen, waar ze onverwacht voor de neus van haar dochter staat.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 14 september, 19.30 uur, Nederland 1 In deze aflevering van Afslag UMC Utrecht zien we meneer Hendriks. Hij heeft een uitgezaaide vorm van endeldarmkanker en bijna geen kans meer om nog beter te worden. Toch doet meneer Hendriks mee aan een onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen tegen kanker, het zogeheten fase 1 onderzoek. Daarbij wordt gekeken naar de dosering van een experimenteel medicijn en ook hoe de patiënt het betreffende medicijn verdraagt. Monique heeft een hele lichte huid. Elk jaar laat ze haar huid controleren op verdachte plekjes. Temeer omdat bij haar vader een agressieve vorm van huidkanker is ontdekt, een melanoom. Gelukkig was Moniques vader er op tijd bij. In het UMC Utrecht vindt dermatoloog Cuperus een plekje bij Monique dat hij toch maar gaat weghalen. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis komen we Willem Bijsterbosch tegen, hij heeft een ontstoken heup. En mevrouw Burger heeft een zeldzame vorm van kanker. Toen ze voor een second opinion naar het UMC Utrecht kwam had oncoloog Professor Voest net iets gelezen over een gloednieuw medicijn. Hij schreef het experimentele medicijn aan mevrouw Burger voor - met spectaculair resultaat! Na drie maanden was de tumor in haar lichaam enorm geslonken. In deze uitzending komt mevrouw Burger voor een nieuwe scan naar het ziekenhuis. Zal de tumor verder geslonken zijn?

In Afslag UMC Utrecht volgen we patiënten en medewerkers in een van de grootste academische ziekenhuizen van ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

XMIX, woensdag 15 september, 13.55 uur, Nederland 3 De kettingen
Bij verschillende dames worden dure kettingen gestolen. Anton roept de hulp in van XMIX. De zoektocht naar de kettingen leidt naar de kapsalon maar dreigt uit de hand te lopen als Exel eerst zelf een nieuw kapsel bij de kapper wil. Vinden Exel, Dax en Xena de kettingen terug?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Hoedoejijdat.nu, donderdag 16 september, 24.00 uur, Nederland 2 Marieke
'Ik ben Marieke en 28 jaar. Ik heb een leven voor mijzelf opgebouwd, ik heb een fulltime baan, ik heb een appartementje gekocht en heb alles op de rit, dacht ik... Drie jaar geleden heeft iemand op het werk mij gevraagd wat mijn dromen zijn. Ik heb nog steeds geen antwoord kunnen geven op die vraag en dat houdt mij bezig. Mijn jeugd is niet echt rooskleurig geweest, het huwelijk van mijn ouders is al een lange tijd niet goed. Ik stond er vaak tussenin en kreeg verantwoordelijkheden die ik als kind niet hoorde te hebben. Ik merk dat ik het lastig vind om plannen om te maken voor de toekomst en dat heeft waarschijnlijk te maken met mijn jeugd. Ik hou van het vertrouwde en het nieuwe is erg eng. Toch wil ik verder met mijn leven.'

Met deze vraag van Marieke begint de uitzending van Hoedoejijdat.nu deze week. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek en heeft tips bij zich van een dominee, een coach en een ervaringsdeskundige. Deze deskundigen hebben zich gebogen over de vraag van Marieke en hopen haar met hun tips een stap vooruit te helpen. Een van de tips die Marieke krijgt, is om de verantwoordelijkheden, die ze vroeger op zich genomen heeft, op een symbolische manier neer te leggen waar ze horen. Daarna ervaart ze hoe het is om nieuwe, spannende dingen te doen. Ondertussen onderzoekt Mirjam Bouwman of er meer mensen zijn, die het moeilijk vinden om te dromen over de toekomst en een eigen leven op te bouwen.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 17 september, 14.40 uur, Nederland 3, Z@pp De bananenschillen

"We gaan een stukje doen over elkaar beschermen," zegt Dop met volle mond. Hij gooit zijn bananenschil op de vloer van de Wiebelwagen. "Dat is gevaarlijk! Daarover kan iemand uitglijden!", waarschuwt Elly. Dop en Kurk denken met schrik aan de bananenschillen die ze eerder op straat hebben gegooid. "We moeten de mensen op straat beschermen", vindt Kurk, "dat ze niet uitglijden." Dop en Kurk gaan de mensen waarschuwen: "Attentie, hier ligt een bananenschil. Niet uitglijden. Attentie." toetert Kurk. Maar, oh nee! Een mevrouw glijdt toch uit ze wordt boos op Dop en Kurk, want die moesten een beetje lachen... De mevrouw rent Dop en Kurk achterna.

De Dorpsdokter, vrijdag 17 september, 19.27 uur, Nederland 1 Bij dokter Roelof komt Bryan met zijn moeder. Terwijl zij aan het bakken was, greep hij de bakplaat beet met als gevolg verbrande handjes. Mevrouw Van de Belt laat dokter Piet even kijken naar een tekenbeet in haar borst. Die kunnen namelijk gevaarlijk zijn. Dokter Rosemarie krijgt Frank Mulder op bezoek, die na het stoppen met roken erg veel keelpijn heeft gekregen en last heeft van hoesten.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Checkpoint, zaterdag 18 september, 9.30 uur, Nederland 3 En of we nog niet genoeg onderste boven hebben gezien. Nee, het kan vandaag nog gekker! De meiden en jongens strijden vandaag om de titel: de beste en stoerste cowboy. We gaan banden opblazen om te onderzoeken wanneer een band uit elkaar knalt en hoeveel decibel dat produceert. Knalt een tractorband harder dan een autoband?

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 18 september, 18.30 uur, Nederland 2 Een bijzondere opname met de Choircompany o.l.v. Maarten Wassink in de Petrus en Pauluskerk in Maassluis. Het spraakmakende kerkgebouw is opgetrokken uit 'tentdoek' dat over een staalconstructie is gespannen. In de eerste plaats moest de kerk een gebouw van deze tijd: Compact, energiezuinig en opvallend. Het ervaren van een heilige ruimte stond voorop. Het kerkgebouw moest van binnen een gewijde en sacrale indruk maken. Er is een 'ademende en gelede ruimte' ontstaan die bestaat uit gebogen, onbegrensde vlakken waartussen zich lichtvensters met een eigen kleur bevinden.

Rail Away, zaterdag 18 september, 19.55 uur, Nederland 2 Stoom in Nederland
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. In Nederland zijn steeds meer reizen met een stoomtrein te maken. Een voorbeeld daarvan zijn een rit over de Miljoenenlijn in Zuid-Limburg en van Apeldoorn naar Dieren. De geschiedenis daarvan en van veel andere lijnen is te ontdekken in het vernieuwde Spoorwegmuseum in Utrecht.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 19 september, 9.00 uur, Nederland 1 In deze uitzending van Nederland Zingt op Zondag een persoonlijk portret van predikant Jan Andries de Boer, met veel aandacht voor zijn speciale U2-dienst die in het teken staat van de Internationale Dag voor de Vrede op 21 september 2010. Jan Andries wilde diskjockey worden en beslist geen dominee. Maar uiteindelijk werd hij - in zekere zin - beide. Hij is PKN-predikant in Broek op Langedijk. Naast het gewone werk als gemeentepredikant, houdt hij regelmatig speciale kerkdiensten waar naast de Bijbel, popmuziek centraal staat. Sinds een aantal jaar gaat het daarbij met name om de muziek van de Ierse rockband U2. Drie leden van de band, waaronder bandleider Bono, zijn christen en belijden dat ook in hun songteksten. Jan Andries maakt rondom deze muziek en de teksten speciale themadiensten. Geen psalmen en gezangen, wel een Bijbelse boodschap en verder een "gewone" kerkdienst met een preek en een collecte. En dus de muziek van U2 die live wordt uitgevoerd door de U2 coverband U2-two. Vaak komen er honderden mensen naar deze U2-diensten, ook mensen die nooit eerder naar de kerk gingen. Een trouwe bezoekster is de 92-jarige Attie Binnema die met haar rollator naar de U2-diensten komt. Arie van der Veer gaat ook bij haar op bezoek en treft een enthousiaste fan die geen dienst overslaat. Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang. Verborgen Verhalen, zondag 19 september, 14.45 uur, Nederland 3

Schijnbeweging

In de Bijbel staat: 'Alles wat verborgen is zal bekend worden en aan het licht komen', Lucas 8: 17.

Rutger heeft een groot geheim. Zijn vrienden zien hem als een toffe gast die een ster is in voetballen. Milton, zijn beste maat, vraagt hem zelfs mee op skivakantie! Natuurlijk is dat gaaf, maar dan zal Milton achter zijn geheim komen. Dat zou een ramp zijn. Rutger schaamt zich vreselijk, niemand mag er achter komen.

Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Planet Earth, zondag 19 september, 19.15 uur, Nederland 2 Zoet water
Slechts drie procent van al het water op aarde is zoet water, en het is onze kostbaarste hulpbron. Overal waar water stroomt of valt, bepaalt het de verdeling van het leven op aarde. In deze aflevering volgen we rivieren die vanuit hun bron in de bergen naar zee stromen, en zien we een aaneenschakeling van uniek en bijzonder leven dat in die ongerepte wateren voorkomt. Het verhaal begint met de oude en mysterieuze tafelbergen in het zuiden van Venezuela, een reeks geïsoleerde bergplateaus waar zich The Lost World van sir Arthur Conan Doyle afspeelde. Na elke stortbui schieten de aangezwollen beekjes over de rotswand en vallen 979 meter diep in de Devil's Canyon. Daar groeien ze uit tot de Angel Falls, de hoogste waterval ter wereld. Van daaruit voert de reis verder stroomafwaarts naar de spectaculairste rivieren en meren van onze planeet. Bijvoorbeeld het donderende geraas van de Iguazu Falls, de breedste ononderbroken waterval, en de Pantanal in Brazilië, het gevaarlijke moerasland dat het grootste ter wereld is. We zijn getuige van unieke en dramatische voorbeelden van diergedrag, zoals de heroïsche krachtmeting tussen familiegroepen van Indiase slanke otters en moeraskrokodillen. Het adembenemende schouwspel van Nijlkrokodillen in Afrika die gnoes onder water sleuren, wordt voor het eerst met een ultrasnelle camera gefilmd, zodat ook de kleinste details te zien zijn.


Noot voor redacties
Noot voor redactie,