Technische Universiteit Delft

Promotie:

Industriële biotechnologie

Promotie van dhr. C. van den Berg: "In-situ product recovery from fermentation broths. The application of solvent-impregnated resins as a product recovery tool"

13 september 2010 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. C. van den Berg | ingenieur in de biotechnologie, Nederland promotor | Prof.dr.ir. L.A.M. van der Wielen TNW

In-situ product recovery from fermentation broths. The application of solvent-impregnated resins as a product recovery tool

Biotechnologie zal één van de doorslaggevende factoren in de 21e eeuw worden. Een belangrijk deel van deze biowetenschappen is de zogenaamde industriële biotechnologie. Industriële biotechnologie is een opkomend gebied waar chemicaliën worden geproduceerd met behulp van micro-organismen. Echter, de productie van deze stoffen wordt ernstig belemmerd als gevolg van de toxiciteit van het product naar het host-organisme. Daarom is het noodzakelijk om de producten uit de omgeving van de micro-organismen te verwijderen. Tijdens dit onderzoek zijn oplosmiddel geïmpregneerde polymeren toegevoegd aan fermentatieprocessen. Deze deeltjes bevatten een olieachtige fase die selectief een product uit een fermentatiebeslag kunnen extraheren. Door continu het product uit de omgeving van het micro-organisme te verwijderen kan het productieproces langer en efficiënter draaien en zijn er bovendien hogere productiesnelheden mogelijk. Promovendus van den Berg kwam tot de conclusie dat deze techniek voor productverwijdering vooral economisch levensvatbaar is voor hydrofobe stoffen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.