Gemeente Soest

Meer groen en spelen op Nassauplantsoen

03 september 2010

De gemeente Soest gaat het Nassauplantsoen grondig opknappen. Dit plan wordt samen met omwonenden ontwikkeld. Op maandag 13 september om 19.30 uur op het gemeentehuis is de eerste bijeenkomst met omwonenden.

Wethouder groen en spelen Jannelies van Berkel is deze avond aanwezig om de meningen en wensen over de herinrichting van het plantsoen te horen.

Het Nassauplantsoen dateert uit 1964 en kenmerkt zich door gazons met bomen. De Irenelaan snijdt dit plantsoen in twee gedeelten. In het bovenste gedeelte van het plantsoen, langs de Prins Hendriklaan, liggen de heestervakken en de vaste planten borders.

Het gazon op het onderste gedeelte is een losloop- en uitlaatgebied voor honden. Over het plantsoen lopen diverse verharde paden.

Groen

De conditie van de kastanjes op het Nassauplantsoen is sterk afgenomen. Een aantal bomen die gevaar opleverde voor de omgeving is al verwijderd. In mei 2009 zijn tijdens een flinke storm grote hemelbomen en kastanjes omgewaaid. Hierdoor zijn op het Nassauplantsoen grote gaten in de boomstructuur ontstaan.

In Soestdijk is openbaar groen schaars. Het weinige groen heeft een hoge gebruiksdruk waardoor er sprake is van slijtage van het groen. Dit geldt voor het Nassauplantsoen vooral voor het bovenste gedeelte.

Hierdoor vereist het groen een intensiever beheer dan elders om het groen aantrekkelijk te houden. Dit beheer is niet haalbaar en hierdoor oogt het Nassauplantsoen niet zoals het zou moeten.

Op het onderste gedeelte van het Nassauplantsoen ligt een losloop- en uitlaatgebied voor honden. Dit gebied is momenteel niet omheind. Hierdoor is het onduidelijk waar precies de hond uitgelaten mag worden.

Speelplek

Uit onderzoek van demografische gegevens blijkt dat in de omgeving van het Nassauplantsoen meer dan vijftig kinderen wonen. Voor deze kinderen is momenteel geen speelplek aanwezig, de dichtstbijzijnde speelplek ligt op ruim vierhonderd meter afstand.

In het eerder vastgestelde speelruimteplan van de gemeente Soest is daarom al voorgesteld om op het Nassauplantsoen een speelplek voor kinderen tot 12 jaar te realiseren. Genoeg reden dus om samen met omwonenden een mooi plan voor het Nassauplantsoen te ontwikkelen.

Praatplan

Op de bijeenkomst van 13 september presenteert de gemeente een praatplan. Dit praatplan geeft omwonenden een beeld van de mogelijkheden die er zijn om het Nassauplantsoen een opknapbeurt te geven. Daarnaast lokt het praatplan hopelijk reacties uit.

Op basis van deze reacties kan het praatplan worden aangepast tot een conceptplan voor het Nassauplantsoen. Ook het conceptplan wordt voor commentaar aan omwonenden gepresenteerd en aangepast tot een definitief plan. Later dit jaar informeert de gemeente omwonenden over het conceptplan en het definitieve plan.

Afgelopen week zijn direct omwonenden per brief voor de eerste bijeenkomst uitgenodigd. Belanghebbenden die niet aan het Nassauplantsoen wonen, maar toch mee willen denken, zijn ook van harte welkom.

Zij kunnen zich opgeven bij Debby van den Herik, ontwerper openbare ruimte, van de gemeente Soest op telefoonnummer 035-6093676 of via postbus2000@soest.nl