Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Conjunctuurbericht, maandag 13 september 2010 9:30

Conjunctuurbeeld aanzienlijk verbeterd

Het conjunctuurbeeld is eind augustus aanzienlijk beter dan eind juli. Dit komt vooral door de groei van de economie en het voorzichtige herstel van de arbeidsmarkt. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok is van de fase van "laagconjunctuur" doorgeschoven naar de "herstelfase".

De groei van de economie zette in het tweede kwartaal van 2010 door. Het volume van het bruto binnenlands product was 2,1 procent groter dan in het tweede kwartaal van 2009. Daarmee was de groei duidelijk groter dan in het eerste kwartaal. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het tweede kwartaal met 0,9 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

Het consumentenvertrouwen verbeterde verder en kwam in augustus uit op -11. Ook de stemming onder zakelijke dienstverleners en producenten in de industrie verbeterde.

De industrie produceerde in juli bijna 7 procent meer dan een jaar eerder. Het volume van de uitvoer van goederen was bijna 13 procent groter.

De kapitaalmarktrente zakte in augustus naar 2,6 procent. De inflatie kwam uit op 1,5 procent. De afzetprijzen van de industrie waren in juli 9 procent hoger dan een jaar eerder.

De arbeidsmarkt toont een voorzichtig herstel. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid liep in juli terug naar 426 duizend. Het aantal banen was in het tweede kwartaal 0,2 procent hoger dan in het eerste kwartaal. Het aantal uitzenduren steeg bijna 5 procent. Het aantal vacatures bleef vrijwel gelijk.