Ingezonden persbericht


Persbericht

EIU onderzoek: 'dubbele dip' recessie bovenaan risicolijst Europese bedrijven

Rotterdam, 13 september 2010 - De dreiging van een wereldwijde 'dubbele dip' recessie, inclusief de potentiële gevolgen daarvan voor de Europese handel, staat bovenaan de lijst met risico's van leidinggevenden bij toonaangevende bedrijven. Dit blijkt uit onderzoek dat onlangs door de Economist Intelligence Unit (EIU), in samenwerking met ACE, is uitgevoerd.

Het onderzoek, uitgevoerd onder honderd Europese marktleiders, toont aan dat 30 procent van de respondenten een terugval in de recessie als grootste (potentiële) risico beschouwt voor de wereldeconomie in de tweede helft van 2010. Andere genoemde risico's voor de wereldeconomie zijn blootstelling aan buitenlandse overheidsschulden (19%), onstabiele marktontwikkelingen (9%) en een mogelijke toekomstige bankencrisis (9%). De vrees voor het uiteenvallen van de Eurozone, ondermeer gebaseerd op de Griekse economie die onlangs op de rand van de afgrond balanceerde, wordt door nog slechts vijf procent van de ondervraagden beschouwd als een blijvend risico voor de toekomst.

Nóg een wereldwijde financiële crash kan voor Europese bedrijven resulteren in verminderde vraag naar goederen en diensten. Voor deze organisaties wordt het volgens de respondenten moeilijker om kapitaal te vergaren. Deze risico's liggen in de tweede helft van 2010 op de loer. De ondervraagden gaven aan dat ze zich zorgen maken over onstabiele ontwikkelingen in hun eigen én de financiële markt.

De respondenten zijn ook gevraagd in hoeverre hun bedrijven voorbereid zijn op het omgaan met de beschreven risico's. Het vertrouwen in de bedrijfsvoering inzake risicobeheersing was opvallend groot. Ongeveer negentig procent van de ondervraagden gaf aan dat men erop vertrouwt dat het bedrijf de komende zes maanden succesvol door onrustig vaarwater zal navigeren.

Ron Verhulsdonck, Country Manager Benelux van ACE Europe, reageert op het onderzoek: "Of er nu wel of niet een nieuwe wereldwijde recessie komt, de resultaten van dit onderzoek tonen aan dat bedrijven op hun hoede blijven voor alle mogelijke risico's. In een tijd van economische teruggang en grotere risico's speelt verzekeren een hoofdrol. Verzekeraars en risicomanagers moeten samenwerken om zo efficiënt en effectief mogelijk om te gaan met risico's in de bedrijfsvoering."

"Bovendien geeft een recessie ook geheel nieuwe risico's de mogelijkheid om de kop op te steken. Het is daarom van groot belang dat verzekeraars voortdurend creatieve en relevante producten aanbieden om, juist ten tijde van economische tegenwind, optimaal aan te sluiten bij de klant."

De Economist Intelligence Unit heeft het onderzoek uitgevoerd onder 112 leidinggevenden in meerdere sectoren in heel Europa. Het maakt deel uit van een nieuw onderzoeksprogramma naar risico's, dat gesponsord wordt door ACE en KPMG. De belangrijkste resultaten van dit onderzoeksprogramma worden gepresenteerd tijdens de 2010 Risk Summit op 18 november 2010 in Londen.

# # #

Over de Economist Intelligence Unit
De Economist Intelligence Unit is de business-to-business divisie van de Economist Group, uitgever van de krant The Economist. Als wereldwijd toonaangevend leverancier van country en business intelligence ondersteunt de Economist Intelligence Unit leidinggevenden bij het nemen van zakelijke beslissingen. Leidinggevenden ontvangen betrouwbare, onafhankelijke informatie die op het juiste moment beschikbaar is. Hierdoor is het mogelijk om wereldwijde markttrends te analyseren en zakelijke strategieën af te stemmen op recente ontwikkelingen. Meer informatie over de Economist Intelligence Unit vindt u op www.eiu.com of volg de tweets via www.twitter.com/theeiu.

Over ACE
De ACE Group verzekert al 25 jaar de vooruitgang van bedrijven en is leidend op het gebied van verzekeringen en herverzekeringen. Met kantoren in 53 landen bedient de verzekeraar diverse groepen nationale en internationale klanten in ruim 170 landen.

ACE European Group Limited, een divisie van de ACE Group of Companies, heeft twintig Europese vestigingen en licenties om te opereren in 29 Europese landen.

In de Benelux opereert het bedrijf onder de handelsnaam ACE Europe. Vanuit haar kantoren in Antwerpen, Brussel en Rotterdam biedt ACE Europe industriële schadeverzekeringen via de divisie Property & Casualty, en personenverzekeringen via de divisie Accident & Health / Personal Lines.

Meer informatie vindt u op www.aceeurope.nl.