Ingezonden persbericht


Turner Jeffrey Wammes wint goud tijdens A World Cup in Gent

Turntrots Jeffrey Wammes heeft afgelopen weekend tijdens de A World Cup in Gent goud gewonnen op het onderdeel sprong. In aanloop naar de wereldkampioenschappen in oktober in Rotterdam wist Jeffrey met twee uitstekende sprongen te imponeren en gaf hiermee de concurrentie het nakijken.

Jeffrey Wammnes werd met een gemiddelde van 16.000 over twee sprongen overtuigend eerste; het zilver ging met 15.838 naar Sapronenko uit Letland en het brons was met 15.800 voor de Fin Tuuha, de regerend Europees kampioen op dit onderdeel. Wammes wist niet wat hem overkwam: "Ik heb de laatste jaren wel vaak op het podium gestaan, maar deze mooie overwinning kwam na die slechte dag van zaterdag als een verrassing. Ik heb er zelfs aan gedacht om naar huis te gaan, zo baalde ik. Maar nadat ik de uitslagenlijst van de kwalificatiewedstrijd goed had bestudeerd, besloot ik om te blijven. Het verschil tussen de nummer één en acht was maar een paar tienden van punten en dat gaf mogelijkheden."

Wammes haalde zondag alles uit de kast. Nadat hij met zijn eerste sprong (15.800) met een uitgangswaarde van 6.60 een landingsfout maakte en 0.10 aftrek van de jury kreeg, ging hij bij de tweede voluit. Hij deed zijn nieuwe sprong met in de eindfase een salto met een dubbele schroef die een moeilijkheidsgraad van 6.80 heeft. Die ging perfect en was goed voor goud. Wammes: "Het werd weer tijd voor een podiumplaats. Een paar keer lukte het niet om op een wereldbeker een medaille te veroveren. Bij een jurysport, zoals turnen, moeten de juryleden weten wie je bent en wat je kunt. Als je een tijdje buiten beeld bent geweest, vergeten ze je snel. Daarom is het met de wereldkampioenschappen volgende maand in Rotterdam in zicht niet verkeerd dat ik vandaag met een nieuwe sprong een World Cup heb gewonnen. Dat klinkt door en is vlak voor het WK een prima ontwikkeling voor me.". Ook vorig weekend, tijdens een oefenwedstrijd in Macerate in Italië was Jeffrey in topvorm en won ook daar goud all round. Hiermee ligt Jeffrey goed op koers voor de komende turn wereldkampioenschappen die van dinsdag 12 oktober tot en met zondag 24 oktober plaatsvinden in Rotterdam.

Door de goede prestaties van de afgelopen periode heeft Jeffrey Wammes op dit moment de nummer 1 positie bereikt op de wereldranglijst als het gaat om het onderdeel sprong.

Over Jeffrey Wammes: Jeffrey Wammes is het boegbeeld van de Nederlandse heren turnsport en inmiddels al jaren actief op het hoogste niveau. In 2005 breekt hij op 17-jarige leeftijd internationaal door. Voor het eerst in de Nederlandse turngeschiedenis behaalt hij gouden medailles op de onderdelen vloer en sprong tijdens wereldbekerwedstrijden. Hij is specialist op deze onderdelen. Vervolgens wist hij zich op indrukwekkende wijze te kwalificeren voor het EK in Debrecen, waar hij brons pakte op het onderdeel sprong. Al vroeg in zijn carrière krijgt Jeffrey te maken met een enorme tegenslag. Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Lyon breekt hij zijn beide enkels. De blessure was dermate ernstig dat er aanvankelijk voor zijn loopbaan werd gevreesd. Zijn herstel verliep echter boven iedere verwachting, zodat hij in oktober van dat jaar al kon meedoen met de wereldkampioenschappen in Aarhus. Op het EK 2007 in Amsterdam wist hij zelfs twee finales te bereiken. Op het onderdeel sprong won hij een bronzen medaille.

Wammes werd tot nu toe vier keer Nederlands kampioen op de meerkamp in zowel 2005, 2007 en 2008. Bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou in mei dit jaar won hij brons op het onderdeel vloer. Tijdens het NK juni 2010 behaalde Jeffrey eveneens de gouden medaille en werd hiermee (voor de vierde keer) allround Nederlands kampioen. Jeffrey Wammes is een zeer allround turner. Op elk onderdeel behoort hij tot de besten. Op dit moment is hij hard aan het trainen om op de 42e editie van het WK turnen in oktober, dat in Rotterdam zal plaatsvinden, wederom het eremetaal te behalen. Daarnaast is de blik gericht op de Olympische Spelen in 2012.

Naast het turnen zet Jeffrey zich in voor het goede doel 'Right to Play'. Jeffrey studeert ook nog. Naast zijn dagelijkse training volgt hij een opleiding, Sportmanagement & Economie, aan de Johan Cruyff University.


---

Noot voor de redactie: