Ingezonden persbericht


Bespaar tot ¤ 800 met Warmteverliesmeter van Black&Decker®

Bergen op Zoom, 13 september 2010 - De Warmteverliesmeter is een nieuwe innovatie van Black&Decker die vanaf 1 oktober in de winkel ligt. Met dit apparaat kan de consument zelf tochtgaten en plekken waar warmte verloren gaat detecteren. Zo weet je dus precies wáár in je huis je extra moet isoleren en waar niet. Dit kan een besparing opleveren tot ¤ 800 per jaar. Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een lagere energierekening en is milieuvriendelijk. Ook in kantoren, opslagplaatsen en andere bedrijfspanden komt de Warmteverliesmeter goed van pas om de energie-uitgaven te verlagen. De Warmteverliesmeter (TLD100) is verkrijgbaar bij alle doe-het-zelfzaken en bouwmarkten voor een adviesprijs van ¤ 55.

Aanleiding
De overheid investeert al jaren in maatregelen die moeten leiden tot energiebesparing. Om het broeikaseffect tegen te gaan, wil de overheid dat we in 2010 6% minder CO2-uitstoot hebben ten opzichte van 1990. Dit betekent dat de Nederlandse huishoudens 3 miljard kilogram CO2 per jaar moeten besparen. Jaarlijks komt in ons land 220 megaton CO2 vrij in de atmosfeer. Hiervan wordt 20 tot 25% veroorzaakt door huishoudens.

Huizen in Nederland die vóór 1988 zijn gebouwd, hebben geen isolatie of zijn matig geïsoleerd. Ter vergelijking: een goed geïsoleerd huis verbruikt jaarlijks 700 m gas. Een slecht geïsoleerd huis 2050 m gas.4 De meeste warmte in een woning ontsnapt via daken en zolders (30%) en via muren (25%).5 Door het aanbrengen van isolatie kan veel geld worden bespaard. De Warmteverliesmeter van Black&Decker® biedt hierbij uitkomst.

Werking: detecteer, isoleer, bespaar
De Warmteverliesmeter is een handig apparaat en makkelijk in het gebruik. Het apparaat heeft een infrarood sensor die via een gekleurd licht een verandering in temperatuur aangeeft. Door het groene licht wordt eerst aangegeven wat de referentietemperatuur in een ruimte is. Vervolgens kleurt het licht blauw op de plek waar de temperatuur lager ligt dan de referentietemperatuur. Hier gaat warmte verloren en is het dus kouder dan in de rest van de ruimte (bijvoorbeeld door kieren en scheuren in de muur).

Een extra functie van de Warmteverliesmeter is het meten van kou. Bij gebruik van bijvoorbeeld airconditioning kan kou verloren gaan. De ruimte wordt dan niet lekker koel. De lichtbundel kleurt rood op de plek waar de temperatuur hoger ligt dan de referentietemperatuur. Hier gaat kou verloren (bijvoorbeeld door kieren rond het raamkozijn) en is het dus warmer dan in de rest van de ruimte.

Goede isolatie van een woning scheelt veel stookkosten. Maar in een goed geïsoleerd huis is regelmatig ventileren wel noodzakelijk, anders neemt vocht in huis toe en zien schadelijke stoffen kans om op te hopen.

(1) Bron: www.infonu.nl
(2) Bron: www.milieucentraal.nl
(3) Bron: www.duurzaamwonen.nu
(4) Bron: www.milieucentraal.nl
(5) Bron: www.vrom.nl en www.isolatiefolie.com

Voor meer informatie en energietips: www.blackanddecker.nl


---

Noot voor de redactie,