Politie Limburg-Noord

Aankondiging campagne: Afleiding in het verkeer


Datum: 13-09-2010
Tijd bericht: 10:32
Plaats: Limburg-Noord

Politie en justitie zijn 10 september gestart met een landelijke campagne tegen handheld bellen en afleiding in het verkeer. Denk daarbij bijvoorbeeld aan DVD's kijken, kaart lezen of andere zaken die de bestuurder afleiden. De politie controleert zowel opvallend als onopvallend met motoren en videovoertuigen.

Zowel de Verkeershandhavingsteams (VHT's) als reguliere agenten zijn gedurende vier weken extra alert op bestuurders die onderweg met andere zaken bezig zijn dan hun auto besturen. Nederland behoort tot de meest verkeersveilige landen ter wereld. Toch vallen er nog steeds 720 doden en ruim 18.000 ernstig gewonden in het verkeer. De drukste wegen ter wereld zijn in Nederland te vinden en auto's hebben apparatuur die de bestuurder kan afleiden. Tijdens het rijden zijn bestuurders bezig met bellen, twitteren en sms-en. Een MP-3 speler, navigatieapparatuur, digitale agenda's en zelfs koffiezetten in de vrachtauto is geen onbekend verschijnsel meer.

Concentratie
Bij veel verkeersongevallen (80%) en bijna-ongevallen (65%) speelt enige vorm van afleiding een rol. Autorijden vraagt om concentratie van de bestuurder. Dat lukt niet goed als de aandacht gericht is op andere activiteiten zoals make-up aanbrengen of de krant lezen. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft berekend dat er alleen al 600 verkeersslachtoffers (doden en gewonden) bespaard kunnen worden als er niet meer gebeld zou worden tijdens het rijden.

Voorlichting
Als een bestuurder tijdens het rijden is afgeleid, kan dit leiden tot gevaar of hinder in het verkeer. Wanneer de politie constateert dat de bestuurder gedrag vertoont waarmee hij zichzelf en anderen in gevaar brengt of kan brengen, wordt proces-verbaal voor artikel 5 opgemaakt en kan de politie het rijbewijs invorderen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand gedurende langere tijd geen oog heeft voor het overige verkeer of slingerend rijdt. De politiecontroles gaan vergezeld van landelijke voorlichting via radiospots, internet en advertenties. Brancheorganisaties en Veilig Verkeer Nederland ondersteunen de campagne. Tegelijkertijd met de politiecontroles wordt een grootschalige publiciteitscampagne gelanceerd waarvan een preventieve werking moet uitgaan.

Telefoon vasthouden
Sinds 2002 is het wettelijk verboden voor degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of invalidenvoertuig met motor bestuurt, een mobiele telefoon vast te houden. Niet alleen bellen tijdens het rijden is verboden, ook rijdend sms-en of iets in de telefoon opzoeken is niet toegestaan. De wetgever heeft de term 'vasthouden' bewust gekozen. Ook is bepaald dat het klemmen van de telefoon tussen oor en schouder niet mag. De bestuurder hoeft op het moment van constatering niet feitelijk aan het bellen te zijn. Als de politie constateert dat hij al rijdende een telefoon vasthoudt of tussen oor en schouder heeft geklemd, dan is dat al voldoende voor bekeuring. De politie hoeft dus niet aan te tonen dat er daadwerkelijk sprake was van telefonisch contact. De boete voor handheld bellen is ¤ 160,-.

Gevaarlijk weggedrag
De wet kent het begrip 'afleiding in het verkeer' niet, maar spreekt van 'gevaarzettend gedrag'. Vormen van afleiding die gevaar opleveren, kunnen aangepakt worden met artikel 5 uit de Wegenverkeerswet. In artikel 5 staat namelijk dat het "verboden is om zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt, of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd". Artikel 5 kan worden toegepast bij gevaarlijk weggedrag doordat bestuurders bezig zijn met elektronica-toepassingen in de auto. Denk bijvoorbeeld aan bestuurders die zijn afgeleid van de rijtaak, omdat ze langere tijd bezig zijn met de bediening van elektronische (navigatie)apparatuur in de auto. Als de politie ziet, dat een bestuurder hierdoor slingerend rijdt of bijvoorbeeld ongemerkt van rijbaan wisselt, dan kan proces verbaal worden opgemaakt. De wet ziet dit als een overtreding. De maximum straf is twee maanden hechtenis of een boete van ¤ 2.250,-. Ook kan de rechter een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal 2 jaar opleggen.

Foto's die bij deze campagne horen zijn op te vragen bij Bureau Communicatie Politie Limburg-Noord 077-3271111