Gemeente Cromstrijen


Geslaagde Verkeersveiligheidsdag

13-09-2010

Donderdag 9 september 2010 organiseerde de gemeente Cromstrijen in samenwerking met de Regionale Werkgroep Verkeersveiligheid, de Verkeersveiligheidsdag. Deze dag was bedoeld voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen binnen de gemeente Cromstrijen. 4 basisscholen deden die dag mee. Er vonden diverse activiteiten plaats om de kinderen meer bewust te maken van het verkeer om hen heen en hun plaats op de weg.

Jaarlijks terugkerende dag
De verkeersveiligheidsdag werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd in de Hoeksche Waard. Eerder organiseerden de gemeenten Korendijk en Strijen de dag. Dit jaar was de gemeente Cromstrijen aan de beurt. De verkeersveiligheidsdag vond plaats op de parkeerplaatsen naast het gemeentehuis aan de Buttervliet in Numansdorp.

Programma
Op deze dag vond een aantal activiteiten plaats voor de leerlingen en hun docenten. Er waren zowel 's morgens als 's middags leerlingen aanwezig. Zo kregen de fietsen een keuring en volgen de leerlingen een trapvaardigheidstraining waarbij zij een parcours met obstakels moesten afleggen. Zij kwamen tevens andere weggebruikers tegen die hen mogelijk niet goed zien omdat de voertuigen zo groot zijn. Daarom kregen de leerlingen met behulp van een vrachtwagen uitleg over de dode-hoek. Met een korte film en een verkeersquiz met situaties uit de eigen gemeente werd de kennis van de leerlingen getest.

Ongeval
De leerlingen leerden op deze dag veel over verkeersveiligheid en hun plaats op de weg. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom kregen de leerlingen uitleg over hoe zij moeten handelen als zij bij een verkeersongeluk betrokken raken of bij een verkeersongeluk uitkomen. De brandweer liet in samenwerking met de politie en ambulance zien hoe je kunt helpen bij een ongeval en wat je juist beter niet kunt doen.